× Pohněme s tím. Společně!

Hliniště Vážany: Protrhla se stěna skládky?

16. 5. 2011

Hladina vody v bývalém hliništi Vážany (místní část města Kroměříž) nebezpečně stoupá mnoho měsíců, přičemž se v posledních týdnech zvedla přibližně o 70 centimetrů. Tento nebezpečný fenomén si možná již vybral svou daň. Do dnešního rána vodní hladina naprosto změnila barvu na hnědou až hnědě-narezlou. Takovéto zbarvení v žádném případě nezpůsobí řasy či jiné organismy. V místě také nebyl zaznamenán silnější déšť, který by vodu v celé lokalitě zakalil.

Hladina vody se nachází v bezprostřední blízkosti a přímo se dotýká paty skládky technického a komunálního odpadu. Již delší dobu se spekuluje o tom, že by tato skládka mohla být vodou podmáčena, přičemž by se z ní mohly uvolnit nashromážděné nečistoty a látky toxického charakteru, popřípadě by se mohla celá skládka sesunout. Každá z těchto skutečností by znamenala „ekologickou katastrofu“ pro toto místo a jeho okolí. Od kontaminace půdy a spodní vody až po ohrožení pro místní bohatou faunu a flóru.

Takováto rychlá změna zabarvení hladiny by mohla nasvědčovat tomu, že snad došlo k poškození folie, která skládku izoluje a mohlo tedy dojít k úniku blíže nespecifikovaných látek do vody a tohoto biotopu. Město Kroměříž, popřípadě majitel pozemku – Ing. Igor Mesenský a firma ECODUMP, s. r. o. – musejí začít již konečně jednat. Tato situace je nadále neúnosná. Můžeme jen doufat, že se nejedná o výše zmíněný únik. Nemáme v plánu šířit poplašné informace, pouze informujeme o tomto stavu a žádáme jeho přezkum a případné napravení. Nyní není čas na to, aby se město a soukromá firma hašteřili o to, kdo z nich vodu odčerpá a bude situaci řešit. Na nečinnosti doplatí pouze příroda a občané. V každém případě je již za pět minut dvanáct, doufejme, že ne po dvanácté.

Emil Sedlařík

člen Krajské expertní komise TOP 09 pro životní prostředí

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ZLÍNSKÝ KRAJ

J. A. Bati 5648 (budova 32)