Estébákům sníží penzi, oběti dostanou přidáno

10. 2. 2011

 

Mladá fronta DNES | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: Ondřej Šťastný


Koalice se shodla, že se bývalým funkcionářům KSČ a příslušníkům Státní bezpečnosti bude strhávat část důchodu či platu. Peníze dostanou lidé, kteří bojovali proti komunismu.

PRAHA Dvacet jedna let po pádu komunismu chce vláda udělat razantní krok k vyrovnání se s minulostí.
Špičky vládní koalice se podle informací MF DNES dohodly, že připraví zákon, který by každý měsíc sebral část příjmů bývalým funkcionářům Komunistické strany Československa a také zaměstnancům totalitní tajné policie (nikoli však spolupracovníkům). Vybrané peníze pak stát bude rozdělovat mezi lidi, kteří proti zločinnému režimu bojovali a které pronásledoval. Kdo bude mít na peníze nárok, by měla posuzovat komise odborníků.

„Chceme, aby trýznitelé, kteří byli aktivními funkcionáři KSČ, členové Státní bezpečnosti a další byli potrestáni za to, že činili příkoří druhým. Řešíme způsob, jak je finančně potrestat. Může to být třeba doživotní srážková daň,“ říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „Peníze by šly do fondu, odkud by je čerpali účastníci protikomunistického odboje,“ dodává.

Návrh podporuje i místopředseda ODS a někdejší disident Alexandr Vondra. „Stojí za to ulehčit život lidem, kteří za komunismu seděli v kriminále. Je nemravné, že tito lidé dnes mají minimální důchody, zatímco penze těch, kteří odpůrce komunismu terorizovali, jsou nadprůměrné,“ říká ministr obrany Vondra. Jako inspirace posloužilo Polsko, kde už podobný zákon platí.
„Je to výborná myšlenka, podpoříme jakékoli legislativně průchodné řešení,“ říká Radek John, předseda třetí koaliční strany, Věcí veřejných. Návrh by mohl projít velmi brzy – současně se zákonem o protikomunistickém odboji, který už koaliční poslanci tento týden předloží ve Sněmovně. Tento zákon vůbec poprvé oficiálně uznává odboj proti komunistickému režimu.

Koalice zatím diskutuje o tom, na které funkce v KSČ by se povinnost platit odškodné pronásledovaným vztahovala, i o tom, kolik by se mělo platit. „Měli by to být hlavně lidé, kteří mají pozitivní lustrační osvědčení. Z funkcionářů komunistické strany od okresního tajemníka výše. Debatuje se o tom, zda to mají být i příslušníci Lidových milicí. Platit by měli aspoň deset procent z příjmu,“ navrhuje Gazdík.

Je velmi pravděpodobné, že pokud koalice zákon prosadí, napadne ho někdo u Ústavního soudu. Musí být proto pečlivě připravený.
„Návrh má mnoho úskalí. Především by asi bylo nutné prokázat bývalým funkcionářům konkrétní provinění, paušální potrestání skupiny občanů by mohl soud brát jako diskriminaci,“ myslí si ústavní právník Jan Kysela z pražské právnické fakulty.

***

FAKTA

Co navrhují poslanci vládní koalice

* Sebrat bývalým funkcionářům KSČ a příslušníkům Státní bezpečnosti peníze a dát je obětem komunismu.
* O detailech ještě není rozhodnuto, podle návrhu by platit měli straníci od šéfů okresních výborů KSČ výše a částka by měla činit alespoň 10 procent z jejich příjmu.
* Peníze budou rozděleny mezi lidi, které stanovená komise uzná podle nového zákona o třetím odboji jako bojovníky proti komunismu. Kromě peněz budou mít veteráni nárok například i na lepší zdravotní péči.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme