Emil Sedlařík: Není složenka jako složenka

23. 6. 2010

Pro mnohé občany České republiky bylo jistě překvapením, když si na takzvané „Kalouskově složence“ přečetli, že po rozpočítání státního dluhu na jednoho obyvatele, včetně kojenců, připadá na každého z nás dlužná částka ve výši 121 tisíc korun. Zasílání této složenky bylo nejlepším způsobem, jak všem občanům sdělit, že současná hospodářská situace naší země skutečně není v pořádku a že s ní tudíž musíme něco dělat. Vzhledem k výsledku voleb do PS PČR a ziskům pro TOP 09 měla tato kampaň jistě pozitivní ohlas a splnila svůj účel.

Ozývají se však i hlasy, které neustále prohlašují, že je státní dluh zaviněn jen a pouze chováním politických představitelů naší země a že jej oni tedy platit nebudou a nemají s touto částkou pranic společného. Na záchytné stanici v Kroměříži dokonce došla situace tak daleko, že je ve prospěch jednoho zadrženého podnapilého spoluobčana žádána pracovníkem záchytné stanice finanční kompenzace za to, že byl umístěn právě do tohoto zařízení a musí tedy platit nejdražší nocležné v republice ve výši 12 700 korun. Tuto kompenzaci žádá na TOP 09, jmenovitě na jejím prvním místopředsedovi Miroslavu Kalouskovi. Důvodem je prý ta skutečnost, že se tento člověk opil kvůli tomu, že si na takzvané „Kalouskově složence“ přečetl, že na jeho hlavu po přepočtení státního dluhu připadá právě již zmíněných 121 tisíc korun.

Takovýto argument má stejnou váhu, jako zaslání faktury za nocležné lihovaru s tím, že se tento člověk opil díky jejich výrobku. Budeme-li se vůči státnímu dluhu stavět odmítavě a přezíravě, můžeme skončit tak, že nám skutečně nezbude nic jiného, než si vzít do ruky sklenku s tradiční Řeckou pálenkou, jelikož Řecku budeme blíže, než si nyní někteří myslí.

Emil Sedlařík, Jr. předseda MO TOP 09 Kroměříž
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme