„ DO EUROZÓNY CHCEME VSTOUPIT, BUDE-LI OVŠEM PO ŘECKÉ KRIZI KAM VSTUPOVAT…“

7. 5. 2010

Konstatoval 7. května M. Kalousek v přednášce na téma Podnikatelské a ekonomické prostředí v ČR, která se konala symbolicky v Baťově vile.  Setkání a diskuse se zúčastnilo na padesát hostů především ze Zlínska, ale též z Uherského Hradiště či Kroměříže.

Kromě dnes už běžných témat jako je snižování strukturálních výdajů státu, zjednodušení daňového systému a výběru daní (jedno inkasní místo, jednotný základ daně), nutnost důchodové reformy, přehodnocení vyplácení plošných sociálních dávek a zefektivnění zdravotnictví, se první místopředseda TOP 09 věnoval také aktuální řecké krizi: „Potíž je, že Francie i Německo byly prvními, kdo beztrestně porušili maastrichtská kriteria, tím vytvořili velmi nebezpečný precedens a Řekové k tomu ještě podváděli… Teď Německu nezbývá, než půjčit a vysvětlit svým občanům, že zaplatí řecký mejdan anebo nepůjčit, čímž devalvuje euro, což znehodnotí lidem úspory. Nad to ještě bude muset německá vláda podržet své banky, které vlastní výraznou část řeckých dluhopisů. Pro Českou republiku je vstup do eurozóny významný, protože je zemí výrazně zaměřenou na export. Samozřejmě záleží na vyřešení nynější krize eurozóny, jinak nebude ani kam vstupovat.“

Snížení zákonných výdajů státu

Podle M. Kalouska není až takovým problémem samotný státní dluh, nýbrž zákonné výdaje. „Ve chvíli, kdy dojde ke snížení příjmů rodiny (např. ztráta pracovního místa), může buď snížit výdaje, nebo se začít zadlužovat. Můžete si půjčit, když vám vichřice sebere střechu, voda zaplaví dům, když rozjíždíte podnikání nebo při jiných výjimečných situacích, ale je nesmysl půjčovat si na běžné spotřební výdaje, na placení složenek. To nesouvisí s krizí, parametry jsme nastavili v 90. letech a teď je musíme změnit,“ shrnul.

Zazněly také dotazy na zdravotnictví a penzijní systém, které chce TOP 09 reformovat. Jádrem neudržitelnosti obého je prodlužování života, resp. stárnutí populace. „Pokud jste dříve potřebovali třeba dialýzu a nebyli členy UV KSČ, velmi sociálně jste zemřeli, protože vás to nestálo ani korunu. Navíc to mělo blahodárný vliv na penzijní systém a jeho udržitelnost,“ zavtipkoval Kalousek, když upozorňoval na podstatu nutných reforem, kterou vystihuje i slogan „Nemocní se chtějí uzdravit, ne ušetřit.“

Po dvouhodinové přednášce spojené s diskusí  se první místopředseda TOP 09 krátce občerstvil a pokračoval v návštěvě kraje směrem na Vsetínsko.

Petr Jan Kryštof
 
Krajský manažer
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme