Děti ve Vážanech si zaslouží kvalitní hřiště

11. 7. 2011

Vážany, místní část města Kroměříže, se stále rozrůstají. Do nových domů přicházejí především mladé rodiny s malými dětmi. Ke svému rozčarování však zjistí, že si s nimi nemají kam chodit hrát. Sportovní vyžití pro dospělé je na stejné a tedy na velmi nízké úrovni.

V místní části Vážany se v současnosti nacházejí dvě „dětská hřiště“. První, leží u vážanské cihelny, je v katastrofálním stavu. Jedna prolézačka, houpačka pro jedno dítě a pískoviště jsou neustále zarosteny travou a jejich okolí je znečištěno výkaly psů a především slepic, které jsou zde volně puštěny. Znečištěno je i škvárové hřiště, které se zde nachází. Navíc se celá oblast nalézá u vjezdů do zahrad přilehlých domů. Auta, přejíždějící přes hřiště, tedy rozrušují zdejší povrch a také ohrožují hrající si děti i dospělé. Z těchto důvodů je náprava stávajícího stavu v této lokalitě prakticky neproveditelná.

Druhé „dětské hřiště“ v oblasti U Sádku je na tom o poznání lépe, jak vyplývá z přiložené fotografie. I zde je však problém s travou, která není sekána a přerůstá přímo do prostoru, kde si hrají děti. Prolézačky pro děti jsou zde dřevěné a působením povětrnostních vlivů se již pomalu rozpadají. Rovněž se zde nachází škvárové hřiště. To zarůstá travou jako celý zdejší prostor, i když je v jiných částech Vážan sekání trávy pravidelně prováděno. Obě tato hřiště, tedy dětské i škvárové, se nacházejí v příhodné lokalitě, která umožňuje jejich renovaci. Jediným problém jsou v současnosti finanční prostředky a nedostatečný zájem o relativně periferní lokality, jakou je i místní část  Vážany.

Vážany jsou příjemná lokalita. Měly by být také přívětivé k rodinám s dětmi a k těm, kteří mají zájem o sport a vyžití. Nyní tomu tak ovšem není. Rádi bychom tento stav změnili a spolupracovali s městem Kroměříž, neziskovými organizacemi a podnikatelskou sférou na realizaci oprav dětského a škvárového hřiště v oblasti U Sádku. Sami občané na tento problém často upozorňují a již dlouhá léta se snaží o jeho vyřešení. Nyní snad nastala příhodná doba pro obnovení skutečného kulturního a sportovního života v místní části Vážany. Právě oprava hřiště by mohla být prvním krokem.

Bc. Emil Sedlařík, Jr.

předseda Osadního výboru Vážany

 

Zdroj: www.kromeriz.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme