V pondělí 9. srpna ve Zlíně proběhlo zasedání sněmovní vyšetřovací komise k otravě řeky Bečvy.

11. 8. 2021

K havárii v řece Bečvě došlo 20. září 2020. Podle některých vyjádření zástupců sněmovní komise nemusely havárii v řece Bečvě způsobit kyanidy. Závěrečnou zprávu by měla vyšetřovací komise předložit Poslanecké sněmovně v září letošního roku. Kromě návrhu na změnu legislativy je potřeba podle členů komise zmapovat jednotlivé výpusti vedoucí do řek napříč celou Českou republikou. To by mohlo zjednodušit hledání viníka, pokud by se podobná havárii někdy v budoucnu opakovala.  

„Velmi zajímavá informace byla, že nemáme zmapováno, kolik výpustí do jednotlivých řek vtéká z různých průmyslových areálů. Je to jeden z problémů, který bychom měli řešit. Mít větší zmapovanost, kde a jaké výpusti jsou,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Obce ani stát podle členů komise podrobně neevidují jednotlivé výpusti do řek.

Členové sněmovní komise v pondělí mluvili s ředitelkou Krajské hygienické stanice ve Zlíně, zástupcem místních rybářů, zástupci Hasičského záchranného sboru ČR nebo profesorem Ivanem Holoubkem z Masarykovy univerzity, který je expertem na znečištění životního prostředí.

Další zasedání sněmovní vyšetřovací komise, na které je podle předsedkyně komise předvoláno osm svědků, by mělo proběhnout příští týden.

Martin Neřád, krajský manažer

zdroj: ČT24, ČTK

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme