Baroň: Co s Velkým kinem nezvládly bomby, to dohání zlínská radnice

26. 4. 2016

Velké kino ve Zlíně se nepodařilo zničit ani bombám během druhé světové války.  Vedení zlínské radnice to dokázalo a ani k tomu nepotřebovalo bomby. Stačilo jim jen nic nedělat a investovat peníze jinam, i když jich mělo dost. Budeme tak mít před volbami krásné chodníky a místo Velkého kina třeba taky velkou díru.

Za opravu chodníků utratí zlínská radnice 40 milionů korun, což představuje zhruba čtvrtinu z celkových 163 milionů korun schválených na investice ve Zlíně. Mimochodem do základních škol v době populačního boomu hodlá politická reprezentace nainvestovat „astronomických" 468 tisíc korun. Částka sedí, skutečně se nejedná o překlep. Školství není ovšem jedinou oblastí, které se peněž nedostává.

Nejzřetelnějším případem, na kterém lze pozorovat, že současné vedení nezvládá investiční politiku a starost o svůj majetek, je právě rozpadající se Velké kino, památka od architekta Gahury. To je uzavřeno již šest týdnů a reálně hrozí, že bude kvůli zanedbané údržbě zbouráno. V podobně havarijním stavu je i budova vedle radnice, označovaná dle bistra v přízemí jako Minutka.

Velmi mě mrzí, že radnice dlouhodobě nezvládá rozvoj města. Řada chodníků byla v katastrofálním stavu a je dobře, že se opravují. Nicméně, krajské město musí mít ze své podstaty jiné priority než běžnou údržbu a opravu chodníků před krajskými volbami, do kterých kandidují členové vedení města. Například musejí udržet ve Zlíně nadějné absolventy Univerzity Tomáše Bati po studiích a zabránit vylidňování.

Nikde jsem bohužel nezaznamenal snahu přitáhnout do města významné investory ze soukromého sektoru, jako se to děje třeba v Brně. Bez toho, aby jim politická reprezentace připravila podmínky, čímž myslím hlavně pozemky pro průmyslovou činnost, to nepůjde. Máme po dlouhých letech dálnici, kvalitní univerzitu a šikovné mladé lidi a je škoda, že je vedení města neumí využít. Správa krajského města opravdu není jen o chodnících, ale především o vizích a dlouhodobém rozvoji.

Milan Baroň, kandidát TOP 09 číslo dva pro krajské volby

Štítky
Osobnosti: Milan Baroň
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme