Adámek se stal šéfem hokeje. Budeme šetřit, naznačil.

9. 1. 2011

Dvaadvacet milionů korun, které ročně posílá radnice do zlínského hokeje, bude hlídat primátor Miroslav Adámek. Včera se stal prezidentem klubu.
V devadesátých letech jezdil se zlínskými hokejisty jako lékař. Teď jim bude šéfovat. Zlínský primátor Miroslav Adámek se postavil do čela hokejového klubu PSG Zlín.

V roli prezidenta nahradil bývalého náměstka primátorky Martina Janečku. Toho z vedení klubu sestřelily podzimní volby, po kterých vznikla na radnici nová koalice. Novým členem představenstva se stal i další zlínský radní Aleš Dufek. Důvod je jasný, město si chce pohlídat fungování klubu, kam letos pošle 16 milionů korun jako dotaci a dalších šest milionů na mládež a energie. To je stejná částka, jakou radní ve Zlíně do hokeje posílali i dříve.
„Hokejový klub je ekonomicky rozjetá firma, kterou si nemůžeme dovolit opustit. Spadla by totiž její tržní hodnota,“ vysvětlil Dufek.

Město nyní vlastní 49 procent akcií hokejového klubu, 41 procent patří občanskému sdružení HC PSG Zlín a zbývajících deset procent má generální sponzor, stavební společnost PSG.
„O pohledech na hokej a jeho fungování jsme po volbách vedli poměrně složitá jednání, ale nakonec jsme se dohodli,“ oddychl si Juraj Surovič, místopředseda firmy a viceprezident klubu.
Ze sportovního hlediska nemá jmenování Adámka do čela hokeje větší význam. Z hlediska ekonomického fungování klubu je ale klíčové. Při jednání se sponzory je Adámek coby primátor krajského města „těžká váha“.
„Této oblasti bych se chtěl věnovat,“ přiznal primátor.

Jenže hokej nečekají jen pozitivní změny. Adámek totiž naznačil, že město bude šetřit. A možná částečně ořeže peníze, které do hokeje tečou. „Budeme se snažit zvýšit podporu i jiných sportů ve Zlíně. Brzy zveřejníme první úspory, tam bude rezerva pro ostatní sporty,“ poznamenal Adámek.
„Nejlepší cesta je zvýšit podporu mládeže a zachovat podporu vrcholovému sportu. Škrtat peníze umí každý,“ reagoval Janečka.
Menší kluby by peníze od radnice samozřejmě přivítaly. „Sportovní fanoušek si zaslouží, aby pozornost města nebyla upřena jen na jeden sport,“ uvedl trenér amanažer volejbalistů Fatry EkoSolar Zlín RomanMacek. Kolik ale kluby opravdu dostanou, zatím jasné není.

Mladá fronta DNES – 8. ledna 2011 – Petr Skácel

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme