Zemánek: Ukrajině zbraně a Rusku sankce!

27. 2. 2022

Děkuji ruským občanům, kteří protestují proti válečné agresi jejich vlády. Tyto tisíce statečných lidí se nebojí demonstrovat, sepisovat petice. Jdou do toho s vědomím, že mohou být zatčeni i dlouhá léta popotahováni.

Naopak demokratický západní svět, my, kteří se často plácáme po ramenou, jak ctíme hodnoty svobody a spravedlnosti, se chováme jako rozmazlené děti. Zatímco bojující Ukrajinci umírají a protestující Rusové jsou zatýkáni, my řešíme, jaký dopad na nás bude mít ta či jiná sankce vůči Rusku.

Ve čtvrtek jsme sice v rámci EU schválili balík sankcí, ten ale neobsahoval všechny, které mohl a které by dle mého názoru měly být schváleny. A co tomu brání? Neschopnost pochopit závažnost problému a prostý fakt, že konflikt na Ukrajině se může bez našeho přičinění brzo stát i naším konfliktem. Z toho nepochopení pak pramení neochota uskromnit se. Z úst představitelů Německa, Maďarka nebo Itálie slyšíme názory, pro které nenacházím sebemenší pochopení. Opravdu jsou pro nás důležitější ekonomické zájmy než jasné vymezení se proti válečné agresi? Ano, budeme chudší, pokud se tomuto zlu postavíme, ale není to nutná oběť, kterou musíme přinést, aby se to, co se děje na Ukrajině, nedělo jednou i na našem území, našim lidem? Náš stát má neblahé zkušenosti z minulého století, a právě ty utváří náš nynější postoj – prosazujeme tvrdé sankce. Polsko, které tehdy trpělo, bylo zdevastováno a rozděleno, to vnímá stejně a Velká Británie, která zůstala sama, když Hitler kousek po kousku uzurpoval stát za státem, to chápe také.

Doufám, že i ostatní členské státy pochopí, že je v jejich zájmu, aby Ukrajina nepadla, přijmou nejtvrdší sankce a pošlou Ukrajině zbraně. Pokud vážnost situace pochopíme, až když nám samotným poteče do bot, bude už pozdě.

Závěrem bych použil poslední slova ukrajinských vojáků, kteří bránili Zmijí (Hadí) ostrov v Oděské oblasti, kde je ruská armáda vyzvala ke kapitulaci. Omlouvám se za vulgární slovo, ale je to autentické: „Ruská válečná lodi, běž do pr…e." Zemřeli při obraně své země. Čest památce všem padlým ukrajinským vojákům i civilistům. Buďme s celým ukrajinským národem v modlitbách.


Miroslav Zemánek, předseda krajské organizace

Štítky
Osobnosti: Miroslav Zemánek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme