Dva Karlové míří na Vysočinu. V neděli 29. září navštíví Lažínky

25. 9. 2013

24.9.2013    Horácké noviny    06    Publicistika/Inzerce_(PI)_

Volby jsou za dveřmi. Lídři kandidátek se snaží oslovit a přesvědčit své potenciální voliče. Nejinak je na tom TOP 09. Na čele její kandidátky je poměrně mladý Karel Tureček. Na cestě za voliči ho doprovází předseda strany Karel Schwarzenberg, který zde na Vysočině má mnoho příznivců a přátel, za kterými se rád podívá.

Karel Schwarzenberg

umí jako málokdo propojit tradice dávné s novějšími, a to vše s nejčerstvější současností. Když se rozhodl, že v září navštíví Kraj Vysočina, vybral si k tomu neděli 29. září, den po svátku sv. Václava. Před jedenáctou hodinou přijede na Křemešník, kde se bude světit zrekonstruovaná křížová cesta a potom se bude sloužit mše svatá. Lidem z Vysočiny není třeba Křemešník přibližovat, ale přece jen pro ty, kteří mají světštější zájmy: Křížová cesta na Křemešníku vede od barokní kapličky ze 17. století, vystavěné nad poutní – a prý zázračnou – studánkou, ke kostelu Nejsvětější Trojice.

Dalším bodem programu je Ranch Appaloosa v Lažínkách u Moravských Budějovic, kde se od 14.00 do 16.30 zúčastní srazu příznivců Harley Davison.

Cestu po Vysočině zakončí v 17.00 hod. v Dolních Vilémovicích návštěvou rodného domu Jana Kubiše.

Karel Tureček

Narodil se v Chýnově u Tábora a k Vysočině, jak uvádí, má dávný vřelý vztah. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně a se zemědělstvím i venkovem je spjat celý jeho profesní život: má zkušenosti s vodním hospodářstvím a s rybářstvím. Je předsedou expertní komise pro zemědělství a venkov strany TOP 09. Je mu 42 let, je ženatý a má tři dcery.

Potud stručná charakteristika. Využili jsme nabízené možnosti a položili mu několik otázek.

* Jaký je váš vztah k Vysočině?

Ten nejvřelejší. Studoval jsem tady, v Jihlavě jsem zažil imatrikulaci na vysoké škole a první dny sametové revoluce, trávím tu mnoho času a mám tu většinu přátel.

* TOP 09 byla vládní stranou. Vláda padla a vy jdete znovu do voleb. Změnila se nějak strategie nebo priority TOP 09? Čím hodlá TOP 09 zaujmout a získat voliče?

K zásadní změně není důvod. TOP 09 není populistická strana, která mění názory a priority podle průzkumů veřejného mínění. Musí však samozřejmě reagovat na výzvy, které přináší doba, také je třeba si brát z vývoje podněty, takže se vyvíjí i volební program. Čtenáři ho najdou na stránkách www.top09.cz. Zaujmout a získat voliče chceme tak, že jim budeme své postoje sdělovat a vysvětlovat, a to bez laciného přikrašlování a pravdivě.

* Jak se díváte na vývoj České republiky po první přímé volbě prezidenta? Jste pro prezidentský systém, který tu, zdá se, vzniká?

Pro prezidentský systém nejsme, protože ho Česká republika nemá v ústavě. A nevznikne, dokud jsme tady, a to my všichni, kteří ústavu chápeme jako stěžejní zákon republiky. Proto se musíme všem snahám o propašování principů prezidentského systému do státní praxe postavit a nic takového nedovolit.

* Co považujete za svůj největší úspěch v politickém a co v osobním životě?

V politice nyní to, že mám tu čest být lídrem kandidátky TOP 09 v Kraji Vysočina. V osobním životě, že mám manželku, která při mně stojí, a tři skvělé dcery.

* S jakým heslem jdete do voleb vy osobně?

Nelhat, nepodvádět, neurážet.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme