Zeman: Vyzýváme Jihlavany k sázení stromů kvůli kůrovcové kalamitě

14. 5. 2019

Také horácká metropole se potýká s kůrovcovou kalamitou, v místní části Zborná a u dálničního přivaděče rychle mizí napadené stromy.

Náměstek pro životní prostředí Vít Zeman (Žijeme Jihlavou – TOP 09) připomněl, že město s chybějícími lesy přestává být ze severu chráněné od negativních vlivů dálnice a průmyslové zóny. Míst, která je třeba osázet je ale příliš mnoho a zapojit do obnovy lesů by se tak mohla i veřejnost. „Jde o zdraví nás a našich dětí,“ dodal Vít Zeman (Žijeme Jihlavou – TOP 09).

"Vedení města nechce současné situaci jen nečinně přihlížet. „Řešíme, jakým způsobem holiny osázet, abychom zabránili jejich vysychání,“ potvrdila primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). „Jsme na začátku problému, se kterým neumíme pracovat,“ přiznala.

Magistrát by lidem mohl dodat alespoň sazenice, ale i těch je nedostatek. „I když nejde o cenu, nyní stojí čtyřikrát více než dříve,“ spočítal náměstek Zeman. Připomněl, že polovina stromů, které byly loni vysazeny, uschla. A to i přesto, že je cisterny pravidelně zalévaly.
Radnice ví, že někteří Jihlavané už sázet stromy začali. „Chtěla bych poděkovat všem, kteří se do toho už pustili, ale rádi bychom o tom věděli. Les má svá pravidla a není možné, aby tam vznikaly partizánské akce,“ řekla primátorka. Smrkové monokultury už se nevrátí, nyní se sází půl na půl smrky a jiné druhy stromů. „Nemůžeme všechny smrky nahradit buky,“ uvědomuje si Vít Zeman (Žijeme Jihlavou – TOP 09).

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme