Zeman: Jihlava se bude rozvíjet na jih

17. 3. 2020

Při vzniku nového územního plánu v roce 2017 se rozhodovalo, jakým směrem se bude Jihlava dál rozvíjet. Mezi dva hlavní směry patřil sever a jih, tedy nezazstavěné části za Bedřichovem nebo okolo Znojemské ulice. Konečné rozhodnutí však nepřišlo a do územního plánu se tak nedostala ani jedna varianta.

"To bohužel přineslo nekontrolovaný rozvoj bydlení například v části Horního Kosova. Malá nabídka způsobila i neadekvátně se zvyšující ceny nemovitostí. Právě absenci nabídky kvalitního bydlení vnímáme jako jeden z významných faktorů přispívajících ke stagnaci počtu trvale žijících obyvatel našeho města," uvedl náměstek jihlavské primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou - TOP 09).

Z těchto důvodů se vedení města rozhodlo připravit novou čtvrť dle principů udržitelného rozvoje, a to za Skalkou nedaleko od historického centra. Rozvoj Jihlavy tedy bude pokračovat na jih a nové zástavba zaplní mezeru mezi Znojemskou a Telečskou ulicí.

V minulém roce vznikly paralelně tři ideové návrhy, které ukázaly možnosti rozvoje tohoto území, a vítězný návrh studia Pevel Hnilička Architekti bude dokončen letos na jaře. "Rozvoj oblasti bude postupovat od Znojemské ulice, kde se současná zástavba doplní obytnou zónou ke čtvrti Na Slunci.  Další etapy počítají se zástavbou kolem pístovské silnice. Obě tyto zóny bude rozdělovat zelený pás, který zachová průhled i prostupnost do krajiny," doplnil Vít Zeman.

Ještě v letošním roce vedení města počítá s výsadbou alejí a nových sadů podél historických cest. "Chystáme zde také jedno malé překvapení," prozradil náměstek Zeman, "vše ale záleží na schopnosti území zainvestovat. Město musí najít účinnou formu spolupráce s developery, která zaručí kvalitu a umožní i ekonomický provoz. V současné době se však připravují smlouvy, které by měly zajistit komfortní podmínky výstavby i vysokou úroveň urbanistického řešení."

Zdroj: Ježkovy oči březen 2020 - oficiální zpravodaj města Jihlavy

 

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Vít Zeman
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme