Vize studentů: Rozhledna u Sázavy nebo knižní zahrada

26. 9. 2018
Obří model města ve 3D formátu se tiskl neuvěřitelných 700 hodin Havlíčkův Brod. Deset tisíc hodin práce, 300 hodin konzultací nebo 700 hodin 3D tisku, to vše stojí za výstavou Vize Havlíčkova Brodu, kterou si mohou obyvatelé Brodu prohlédnout ještě o tomto víkendu v brodském AZ centru. Čtyřicítka studentů architektury pražské ČVÚT si v ní vzala na mušku urbanistický vývoj částí Havlíčkova Brodu a představila zde svou vizi. V jejich pojetí by okolí řeky Sázavy ožilo třeba tančírnou, knihovnou pod širým nebem nebo půjčovnou bruslí, v opuštěném areálu společnosti Zetor by vyrostly nové rodinné domy a na Smetanově náměstí moderní kulturní dům.
„Budoucí architekti z ČVÚT si každý rok vyberou nějaké město v České republice, kde potom pracují na jakýchsi vizích, jak by se mohly využít případné potenciály daného města. Letos to padlo na Havlíčkův Brod. Na výstavě máme možnost se podívat, jak se na naše město dívají zvenku svým architektonickým zrakem,“ zmínil místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek.
Studenti ze tří ateliérů vytvořili přes třicet originálních návrhů, kde se zabývají například oživením břehů okolo řeky Sázavy.
Zaujal je i prostor u středověkých hradeb, kde navrhli dvě originální paluby – jednu zpevněnou plochu na břehu řeky, která se lomí do vody a druhou jako plovoucí dřevěné molo. „Zároveň jsme ve svahu vytvořili pobytové schodiště, odkud se dá pozorovat dění na ploše či jen tak relaxovat při výhledu na řeku,“ popisují svou představu tvůrci návrhu.
Podél Sázavy studenti navrhli také Cestu dobrodružství, rozhlednu, tančírnu nebo knižní zahradu. „Je tam celá řada námětů, které myslím stojí za úvahu a za diskusi. Některé jsou samozřejmě nereálné, ale přesto stojí za to, se na výstavu přijít podívat,“ doplnil Libor Honzárek (TOP 09), místostarosta města, který má dlouhodobě v gesci rozvoj města.
Zdroj: Jihlavský deník

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme