V brodské Husově ulici vyroste parkovací dům

27. 1. 2014

Lidé se proti stavbě kdysi bouřili. Mysleli si, že tam vyroste obří monstrum.

Havlíčkobrodská radnice letos vyčlenila na investiční akce 165 milionů korun. Jednou z největších bude vybudování parkovacího domu v Husově ulici. O tomto objektu se už mluví několik let, ale teprve letos by mělo dojít k jeho realizaci.
„Stavební povolení na tuto stavbu už máme vydáno, takže letos bychom chtěli tuto akci zvládnout,“ řekl starosta města Jan Tecl. V současné době je tam stání zhruba pro čtyřicet aut, v budoucnosti by se jejich počet díky zapuštěnému objektu mohl zdvojnásobit.

Část parkovacího domu bude sice v podzemí a před panelovým domem vyroste jen jedno patro, přesto však u lidí bydlících v této ulici vzbudil před lety nevoli. Dokonce takovou, že sepsali petici.
„Ano, je pravdou, že lidé se proti parkovacímu domu bouřili,“ vzpomíná si mluvčí radnice Alena Doležalová. „Báli se tehdy, že tam vyroste nějaké obří monstrum,“ říká. Vedení radnice proto na to konto uspořádalo s občany z Husovy ulice několik besed, kde situaci velmi konkrétně vysvětlilo.
„Jde pouze o dvoupodlažní objekt, který nezabere více místa než současné parkoviště,“ doplnila ještě mluvčí Doležalová.
Poskytnout by měl stání pro devadesát automobilů, pětačtyřicet v každém patře.


Lidé se sice s vybudováním domu smířili, vadí jim ale jiná věc.


„Parkovací místa by prý měla být k prodeji. Slyšela jsem, že radnice je chce prodávat obálkovou metodou. Jenže tak se může stát, že na nás už jednoduše nezbude. Co pak budeme dělat?“ ptá se rozhořčeně jedna z obyvatelek, jež si nepřála zveřejnit své jméno.
„Stání v podzemní části, to jest garážovaná místa, si budou moci zájemci pronajmout, prodávat je v této chvíli nebudeme,“ upřesňuje havlíčkobrodský radní Libor Honzárek. Obálkovou metodu však vedení města zvolí, protože je jedinou transparentní. „Chápu, že lidé mohou být rozzlobeni, ale my je přece nemůžeme upřednostnit jen proto, že tam bydlí. To by nám ani nedovolil zákon o obcích. I v současnosti je to přece tak, že tam parkují nejenom obyvatelé toho paneláku, ale i široká veřejnost,“ poukazuje Honzárek.

Podzemí by měly hlídat i kamery

Podle předběžných záměrů radnice, které ještě doladí na pondělním zasedání Rada města, by měla být pronajmutá místa v podzemní části zabezpečená jak závorou, tak kamerovým systémem. Nadzemní podlaží pak bude sloužit jako veřejné placené parkování.
„Částka však nebude nijak přehnaná, lidé se nemusí obávat, že bychom chtěli, aby se nám náklady na stavbu vrátily co nejrychleji,“ slibuje Libor Honzárek.
Parkovací dům v havlíčkobrodské Husově ulici bude vůbec první na Vysočině svého druhu. Radnice za jeho stavbu zaplatí 20 milionů korun, které už vyčlenila ze svého rozpočtu.

UZDROJ: 5plus2, 24.1.2014

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme