Řidiči by se měli Brodu letos vyhnout

4. 3. 2014

Havlíčkův Brod čeká pořádně horká sezóna. Řidiči se budou muset při průjezdu obrnit trpělivostí, ještě lepší však bude městu se úplně vyhnout.
Na páteřních komunikacích městem se letos setká hned několik velkých staveb různých investorů, řidičům hledajícím únik se však postaví do cesty i některé investice městské. „Tak veliký rozsah prací za poslední léta ve městě nebyl,“ upozornil radní Libor Honzárek.
Ochromeny budou hned dva úseky I/38 (ulice Lidická a ulice Masarykova), také ulice Žižkova, spojnice s I/34. Intenzitu dopravy mají obě výpadovky zhruba stejnou: asi 20 tisíc aut denně.
„Lidickou jsme měli v plánu vloni, bohužel výběrové řízení skončilo na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ zdůvodnila ředitelka vysočinské expozitury Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR Marie Tesařová příčinu kumulace staveb na průtahu městem po silnici I/38. Jak doplnila, na žádost města ŘSD aspoň letos ustoupilo od organizačně náročné rekonstrukce mostu přes železniční trať, která se odložila na příští rok.
Lidickou a Masarykovu ulici, tedy zmiňované dvě stavby v gesci ŘSD, naštěstí aspoň odděluje velká světelná křižovatka. Práce zahájí v průběhu dubna a dělat se bude za provozu s dopravními omezeními. Na Lidické se přitom počítá s větším zdržením jen při rekonstrukci vozovky na nenápadném mostu přes potok Žabinec, na ulici Masarykova to bude horší: dílo bude muset být rozděleno křižovatkami a směry na šest postupně realizovaných částí. Na délce prací se podepíše i složitější technologie. Hotovo by mohlo být do podzimu, záleží však hodně i na počasí.
Únik před kolonami bude pro auta z jihu a jihozápadu takřka nemožný: nejkratší spojnici k obchvatu, ulici Žižkovu, totiž začal opravovat kraj.
„Vloni jsme udělali první etapu prací, která měla být navázána na rekonstrukci Lidické. Pro letošek nám tedy zbývají tři etapy, a to od ulice Na Ostrově po křižovatku s ulicí Kyjovská,“ uvedla Irena Šedová z krajského úřadu. Jak doplnila, výměna krytu vozovky se váže na práci dalších samostatných dodavatelů, vodařů a plynařů, ale podle harmonogramu by mělo být hotovo do konce října. I zde, stejně jako při rekonstrukci ulice Masarykovy, budou objížďky organizovány po etapách.
Samo město pro letošek počítá s kruhovým objezdem na ulici Ledečská, omezení přinese i výstavba parkovacího domu na ulici Husova a v první polovině roku se bude pracovat též na lávce U svatého Jána.
„Řidiči se budou muset obrnit trpělivostí, jinak to nešlo. Samozřejmě se počítá i s požadavkem na to, aby se tranzitní doprava městu pokud možno vyhnula,“ poznamenal radní Honzárek.
Únik před kolonami v Havlíčkově Brodě bude pro auta z jihu a jihozápadu takřka nemožný.

ZDROJ: PRÁVO, 4.3.2014, autor: Jana Pechová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme