Po letech marnosti přišel těžký výběr

4. 4. 2022

Škola, nebo charita? Nečekaně obtížné rozhodování leží na zastupitelích Havlíčkova Brodu u léta prázdné historické školní budovy v centru města. Když radnice konečně došla k záměru smysluplného využití, objevil se druhý. Argumentačně podložené jsou oba zhruba stejně, vybrat lze ale jen jeden.
Výstavní budova v ulici U Trojice v Havlíčkově Brodě se žákům Městské jubilejní obchodní školy dvoutřídní otevřela v roce 1914, necelých šest let poté, co o zřízení vzdělávacího ústavu rozhodli tehdejší brodští konšelé. Sto let od vzniku školy, v roce 2009, ale chodby obchodní akademie v důsledku transformace utichly a zřizovatel školy, Kraj Vysočina, objekt vrátil městu.
„Dlouho se hledalo smysluplné využití,“ připomněl místostarosta Libor Honzárek (TOP 09) odyseu, během níž radnice doufala, že chátrající budova najde opět místo ve vzdělávacím procesu. Hned první pokus, iniciativa firmy Futurum Regnum, která zde chtěla zřídit školicí středisko, ale skončil po dvou letech neúspěchem. Další se postupně nabalovaly, většina záměrů končila u částky potřebné na rekonstrukci. „Nakonec jsme došli k dohodě, že objekt prodávat nebudeme, vloni s tím souhlasilo zastupitelstvo. A před měsícem jsme přišli s tím, že se připraví projekt ve prospěch vzdělávání,“ shrnul místostarosta Honzárek. Budovy by se podle tohoto záměru měla v roli správce ujmout sousední Základní škola Štáfl ova, které by prostory pomohly k chybějící družině. Kromě té by tu však vzniklo i vzdělávací centrum s učebnami pro jazykovou výuku či technické vzdělávání a s potřebným zázemím. Investorem by byla radnice, na rekonstrukci za desítky milionů korun by chtěla získat dotační podporu.
„Připravilo se zadání, byla vypsána poptávka na projektovou dokumentaci. A v tutéž dobu se objevila nabídka Charity,“ popsal nečekaný zvrat místostarosta. „Jak se naše činnost vyvíjí a rozšiřuje, máme řadu prostor v pronájmu, a už nestačí,“ popsala Právu ředitelka Charity Havlíčkův Brod Simona Tomanová cestu k bodu zlomu. K získání vlastní budovy i k její rekonstrukci by organizaci měla pomoci evropská dotace, jejíž úspěch je s ohledem na účel vysoce pravděpodobný. Na klidném místě blízko centra a nedaleko fary, s níž Charita úzce spolupracuje, by přitom našly potřebné zázemí všechny brodské terénní i ambulantní služby, půjčovna kompenzačních pomůcek i správa organizace. Pokud u zastupitelů zvítězí tato volba, do čtyř let by mohla Charita sídlit v novém. „V pronájmu by nám zůstal jen azylový dům a mateřská centra,“ připomněla ředitelka obrovský rozsah služeb.
„Když mluvím s kolegy, část jich je nakloněna jednomu projektu, část druhému, ale spousta z nich neví,“ přiznal místostarosta Honzárek, že k „lámání chleba“ nejspíš skutečně dojde až na dubnové schůzi zastupitelů.

Zdroj: PRÁVO, Jana Pechová

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme