Opuštěný bikepark roky pustl a zarostl trávou. Brod z něj chce mít park

23. 7. 2018

V posledních letech je to místo zarostlé vysokou trávou a křovím. Je poznat, že sem hodně dlouho noha nešlápla. Přesto je stále patrné, že se tu v minulosti proháněli nadšenci na kolech. Do budoucna by mohl opuštěný bikepark v Havlíčkově Brodě znovu ožít. I když trochu jiným způsobem.

Pozemek, na němž se neoficiálně vybudovaný areál nalézal, teď zakoupilo město. „Je to cenná lokalita, má potenciál rozšířit sportovně-relaxační funkci celé této oblasti,“ vysvětluje havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek. Někdejší bikepark leží mezi areálem bývalého Zetoru a sídlištěm U Pekáren pod Žižkovem. Nachází se přímo naproti Vymazlené kavárně, která se stala oblíbeným výletním místem rodin s dětmi. Při troše fantazie se dá říct, že navazuje na sportovní areál v Plovárenské ulici.

Sportovní koutek ale tento pozemek momentálně příliš nepřipomíná. Je roky neudržovaný, zanedbaný. Jsou však stále patrné terénní úpravy, které tam kdosi v minulosti provedl. Na ploše je několik skoků, klopené zatáčky, prudká stoupání i klesání, mezi tím torzo skokanské rampy. Vše je ovšem zarostlé trávou vysokou až po kolena. Využití rozlehlé plochy podstatně limituje územní plán města. „Pozemek jsme kupovali s cílem časem ho přetvořit a tím rozšířit sportovně-relaxační zónu. Nutná ovšem bude změna územního plánu, což je proces, který trvá zhruba rok,“ doplnil místostarosta Honzárek.

Teprve po změně územního plánu, kdy by plocha byla ze zeleně přírodní přeřazena do zeleně veřejné, by se dalo v přeměně lokality pokračovat. To by obnášelo například parkové úpravy, vybudování sítě cestiček, malého dětského hřiště nebo jednoduchého sportoviště. Konkrétní představu vedení města zatím nemá. V některých návrzích dokonce zazněl i skatepark. Pravděpodobnější je ale parková úprava s místy k posezení či hracími koutky pro děti.

Je to klidová a dobře přístupná oblast u cyklostezky, bez silniční dopravy a poměrně vhodně vzdálená od obydlí. Takže budeme uvažovat nejspíš o něčem klidnějším v tomto směru,“ doplnil Libor Honzárek.

Zdroj: iDNES

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme