Mezi prioritami Brodu jsou stěhování bazénu, přestavba školy i parkování

4. 4. 2022

Nový krytý plavecký bazén, parkoviště na sídlištích, cyklostezka podél Sázavy, kompletní přestavba základní školy Konečná, rekonstrukce Staré radnice i stěžejních ulic. Mimo jiné s takovými investicemi počítá Havlíčkův Brod do příštích tří let. Uvádí je schválená strategie rozvoje města.

Havlíčkobrodský krytý bazén je ve špatném stavbu a nutně potřebuje zásadní rekonstrukci. Vedení radnice uvažuje, že ho zbourá a nově postaví v areálu letního koupaliště. 
Plán oprav, obnovy a rozvoje majetku města, jak se dokument oficiálně nazývá, stanovuje priority havlíčkobrodské radnice na příští tři roky. „Jsou to takové noty, podle nichž postupujeme při schvalování investičních akcí,“ uvedl místostarosta zodpovědný za rozvoj města Libor Honzárek (TOP 09).
Dokument schvaluje zastupitelstvo, každým rokem ho aktualizuje a doplňuje podle aktuálních potřeb a předpokládaného množství peněz na účtech. Je závazný, jeho jakákoliv změna podléhá projednání a schválení v zastupitelstvu. Nově aktualizovaný plán zahrnuje množství investic, mnohé z nich mohou být poměrně překvapivé. Jednou z nich je například přestěhování krytého plaveckého bazénu. „Současný má před sebou životnost počítanou na jednotky let,“ vysvětluje Honzárek. Čtvrt století stará budova je ve špatném stavu a potřebuje zásadní rekonstrukci. Je třeba vyměnit i technologie a celou bazénovou vanu. „Uvažujeme o tom celý bazén v podstatě přemístit z Kotliny k letnímu koupališti v Chotěbořské ulici, kde by mohl být propojený celoroční provoz,“ prozradil už loni další z místostarostů Zbyněk Stejskal.
Tato myšlenka získala ve vedení města podporu. I když zatím není rozhodnuto, tím směrem míří studie a projekty. Plán rozvoje města odhaduje náklady na přemístění bazénu až na 220 milionů korun, nutné by byly dotace. Stěhování by mohlo být zahájeno v roce 2024.
S tím je spojena i rekonstrukce jižní tribuny zimního stadionu, na níž je současný bazén napojen. V ní jsou prostory pro další sportovní aktivity jako posilovna, cvičební sály nebo squash. „Chceme, aby sporty, na něž byli lidé zvyklí do Kotliny chodit, na místě zůstaly i po případné demolici bazénu,“ vysvětlil Honzárek.

V provizoriu se děti učí už čtyřicet let
Už v příštím roce by mohla začít jiná velká rekonstrukce, kompletní přestavba základní školy Konečná na Žižkově. Do té chce Brod vložit zhruba 70 milionů. „Zdejší školní budova byla stavěna na přelomu 70. a 80. let minulého století jako provizorní. Sloužit měla deset let, děti do ní chodí dodnes,“ obhajoval tyto výdaje už dříve resortní místostarosta Vladimír Slávka.
Mnoho desítek milionů korun během tří let má jít do dopravy. Připravuje se rekonstrukce stěžejních ulic. Kyjovská se dělá v letošním roce, po ní bude následovat Havlíčkova a pak přijde na řadu Dobrovského. „Je to náš velký dluh, považujeme je za jedny z nejvyužívanějších a přitom nejhorších ve městě,“ podotkl Honzárek.

Kamiony vyjedou z pivovaru do Masarykovy
Zatím není jasné, zda Dobrovského ulice i po opravě dostane povrch znovu z žulových kostek, nebo bude položen asfalt. Tyto úvahy se objevují hlavně v souvislosti s jejím užíváním těžkou nákladní dopravou - v ulici sídlí měšťanský pivovar.
„Zvažujeme, že do ulice kostky opět vrátíme a nákladní dopravu podstatně omezíme. Zásobování pivovaru by vyjíždělo z areálu druhou stranou přímo na Masarykovu ulici. S pivovarem o tom už jednáme,“ přiblížil Libor Honzárek. Počítá s tím, že po otevření jihovýchodního obchvatu se provoz v Masarykově ulici podstatně sníží.

Zdroj: impuls.cz

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme