Lékařská pohotovost i ohledávání zemřelých nemusí být takovým problémem, pokud si to Kraj Vysočina dokáže zorganizovat

31. 5. 2012

V posledních dnech byla veřejnost na Vysočině zneklidněna a mediálně uváděna v omyl v souvislosti s přenesením zodpovědnosti za chod lékařských pohotovostí z ministerstva zdravotnictví na jednotlivé kraje. Krajské vedení na Vysočině se pasovalo do role zachránce situace (a toho, kdo to bude muset zaplatit) a neodpustilo si také zahrát na oblíbenou protivládní notu.

Jaká je však skutečnost? Lékařská služba první pomoci (LSPP) je dnes v Kraji Vysočina nevýjezdová. Je provozována bývalými okresními nemocnicemi obvykle do 22:00 hodin, poté do rána v případě nutnosti tuto službu suplují ambulance nemocnic. Ošetření LSPP je placeno zdravotní pojišťovnou, u které je pacient pojištěn. Řešením je, pokud toto nebudou chtít dále za úplatu od zdravotních pojišťoven konat nemocnice, jistě rozšíření nabídky obvodních lékařů o tuto službu svým pacientům.

Ohledání zemřelého mimo zdravotnická zařízení dle zákona není striktně časově dáno. „Dnes je praxe taková, že ohledání zemřelých probíhá v mimopracovní době i někdy v pracovní době prostřednictvím posádky ZZS (Zdravotnická záchranná služba) Kraje Vysočina. Tato posádka je tímto po určitou dobu „vyblokována“, což je bezpochyby drahý luxus,“ popisuje současný stav MUDr. Miroslav Havlík (TOP 09). Kompletně vybavený sanitní vůz se záchranáři jede mnohdy desítky kilometrů a tak může chybět u jiného pacienta, kde rychlý zásah zachrání lidský život. Proto zcela správně zaujalo Ministerstvo zdravotnictví postoj odejmout povinnost „ohledávat“ ZZS. Vždyť tento problém se řeší desítky let bez hmatatelného výsledku.

„Řešením by byl, dle mého názoru, lékař, který by měl k dispozici osobní auto a ten by prováděl ohledání zemřelých v Kraji Vysočina. Zda by byl region omezen jen na bývalý okres či celý kraj, by ukázala samotná praxe. Nikdo samozřejmě nechce "nechat po kraji ležet zemřelé", jak uvedl hejtman Kraje Vysočina MUDr. Běhounek,“ nastínil možný způsob řešení MUDr. Miroslav Havlík.

Veškeré úkony jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou bez nároků na krajské rozpočty a je to jen na schopnosti organizovat tyto služby účelně a efektivně. Což je zřejmě pro dnešní vedení kraje Vysočina problém a stěžuje si, že nedostalo od ministerstva návod, jak toto dělat. Na druhou stranu porušování zákonů, utrácení protiprávně desítek milionů z peněz daňových poplatníků za vratky zdravotnických poplatků, jim šlo před nedávnem raz-dva, bez ohledu na platné zákony. 

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme