Ke kolapsu zdravotnictví na Vysočině nedojde

27. 1. 2011

Jihlava – Přesto, že se kraj Vysočina potýká s největším hromadným protestním odchodem lékařů z nemocnic za posledních dvacet let, žádný kolaps zdravotnického systému nehrozí. Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s krajem musí zajistit zvládnutí této krize.

„Ministr Heger mě ujistil, že pokud bude vedení kraje spolupracovat, ministerstvo je připraveno pomoc zajistit tak, aby nedošlo ke kolapsu,“ prohlásil krajský předseda TOP 09 na Vysočině Jiří Blažek. Ten dodává, že  ministr Heger dojednal s představiteli soukromých praktických lékařů i ambulantních specialistů, že budou moci přijímat v rámci ambulantní péče více pacientů a pojišťovny jim budou tuto dodatečnou léčbu proplácet.

Podle Jiřího Blažka jsou současné požadavky lékařů na skokové zvýšení platů nesplnitelné. Lékaři by měli ustoupit ze svých radikálních pozic a přijmout kompromisní řešení navržené panem ministrem Hegerem. „Nikdo je nebude považovat za zbabělce, když přehodnotí svůj názor. Chápu, že nejsou s mnohými věcmi spokojeni, proto pan ministr Heger odstartoval potřebné kroky k nápravě a lékaři by si toho měli být vědomi a naopak podpořit jeho systémové reformní kroky, “ říká Jiří Blažek.

Průměrná mzda lidí na Vysočině se pohybuje kolem 20 800 Kč hrubého měsíčně, lékaři proto nemohou požadovat skokové navýšení platů (až na 70 000 Kč). V systému je nutné určit, kde se dá ušetřit, teprve poté je možné se bavit o navýšení platů.

Zřizovatelem dvanácti procent nemocnic v České republice jsou kraje, které nesou zodpovědnost za jejich hospodaření. Kdyby nemocnice místo vyplácení regulačních poplatků nasměrovali peníze na platy lékařů, současná situace by nemusela být tolik vyhrocena. Kraj Vysočina vrátil pacientům v darech za náhradu poplatků v roce 2009 téměř 50 milionů korun.

 

Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme