14. 3. 2012

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Ing. Zdeněk Juračka je dalším známým jménem v boji o senátorské křeslo v senátním obvodu č.44 Chrudim, Havlíčkův Brod. Do podzimních voleb jde jako nezávislý kandidát s podporou TOP 09 a Starostů.

„Jsem přesvědčený, že Vysočina si v Senátu zaslouží silnou osobnost, která bude hájit českého spotřebitele, kvalitu prodávaných potravin, postavení domácích výrobců na trhu a myslet na zájmy všech občanů regionu. Myslím si, že výsledky mé práce mě opravňují k tomu, abych takovou nabídku mohl voličům předložit,“ řekl bezprostředně po oznámení své kandidatury.

Je šéfem skupiny  COOP,  kterou  se  mu  povedlo pod novou mezinárodní družstevní značkou stabilizovat  na  českém  trhu,  jako  největší český  maloobchodní  řetěz.  Dá se o něm mluvit jako o znalci  problematiky spojené  se  službami  zejména   v malo a velkoobchodě, pohostinství a cestovním ruchu. K našemu regionu jej váže dětství a studijní začátky, ale i současnost. V regionu Vysočina v roce 1962 maturoval v Kamenici nad  Lipou a  jako dorostenec  hrával  hokej  v Pelhřimově,  Humpolci  i  Havlíčkově  Brodě. V současné době je váženým členem představenstva havlíčkobrodského COOP družstva HB, které je významným expandujícím zaměstnavatelem v regionu. Působí dále jako předseda dozorčích rad družstevních škol v Pelhřimově, Humpolci a Žďáru  nad  Sázavou.

„Jsem rád za podporu strany, která klade důraz na vlastní zodpovědnost a tradici. Přestože podporuji základní principy a orientaci TOP 09,  zejména  v oblasti  makroekonomiky  a podpory podnikání, nebudu jí vždy slepě loajálním partnerem, neboť ne na všechny reformní změny mám stejný názor. Jsem však rád, že jí to zjevně nevadí, nebo to alespoň nedává spontánně najevo. Nemám zcela shodný názor například v otázce aplikace DPH, zejména z titulu zdražování potravin, daňové zátěže OSVČ, registrační povinnosti DPH a atd. Preferuji, stejně jako TOP  09, upřednostnění zvýšení  DPH  před  daní  z příjmu,  což  je správná  cílená  podpora  podnikatelů. Nicméně z vlastní  zkušenosti  vím,  že je  hodně  daňových  rezerv  v daňových únicích ve  službách, a  proto upřednostňuji  lepší  výběr  daní  před jejich zvyšováním  tak říkajíc  od „ zeleného  stolu“ uvedl.

Kandidát zdůrazňuje svůj dlouhodobě neměnný a přirozený vysoce kladný vztah ke všemu českému. Je znám jeho patriotismus k tuzemským regionálním producentům, k podpoře tuzemských obchodních zájmů.  Mezi jeho priority patří například větší preference českých potravin na českém trhu tak, jak to  má  jím  řízená  skupina  COOP  ve  svém  podnikatelském záměru a jak  také  na  českém  trhu  vystupuje.  Ostře se vyhrazuje ke kvetoucí  korupci  ve  státní  správě ale  v České  republice  vůbec. Je zásadním kritikem a  odpůrcem neodůvodněného zvyšování  administrativní  zátěže  a necitlivého  vstupování legislativy  do  soukromoprávních  vztahů  tržních  subjektů. Ve své kampani chce kromě kontaktních prvků předvolební kampaně hojně využívat internet, Facebook a další moderní technologie.

„Jsem rád, že za TOP 09 bude kandidovat právě pan Juračka, který je schopný a pracovitý. Nemá zapotřebí jít kvůli svoji kariéře do politiky, neboť tuto si již vybudoval.“ vyjádřil se předseda havlíčkobrodské organizace TOP 09 Martin Sedlák.

Martin Sedlák, předseda RO TOP 09 Havlíčkobrodsko, člen předsednictva KV TOP 09 v Kraji Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme