Jiří Blažek: Náměstek Novotný šíří zbytečnou paniku

Tiskové prohlášení

30. 9. 2011

Jihlava - V posledním čísle Novin kraje Vysočina uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný nepravdivé a spekulativní informace týkající se novely rozpočtového určení daní. Podle předsedy TOP 09 na Vysočině Jiřího Blažka šíří náměstek negativní emoce a paniku, která je neopodstatněná.

Od příštího roku sice dojde ke snížení podílů obcí, měst a krajů na DPH, ale zároveň se zvyšuje sazba a vše je počítáno dle výběru v roce 2010 a úprava bude provedena tak, aby se absolutní částka vybraná na DPH a určená pro obce v rámci rozpočtového určení daní nezměnila. „Určitě budu polemizovat s panem náměstkem o informaci, že obce a města budou muset mít provozní prostředky na účtech České národní banky. Pochybuji, že je možné tyto dopady vůbec kvantifikovat. A nesouhlasím s dopadem na financování samospráv. Mnoho obcí i jejich organizací je plátcem DPH, kde tento dopad bude nulový,“ zdůrazňuje Jiří Blažek.

Úředník nemůže ovlivnit chod ekonomiky

V souvislosti se současnou ekonomickou situací v Evropě a na světě je logické, že se české ministerstvo financí snaží udržet rozpočtovou kázeň a co nejnižší zadlužování státu. Podle Blažka přeceňuje náměstek Novotný vliv ministra Kalouska na rychlost a tempo ekonomiky. „U naší otevřené a na vývoz orientované ekonomiky bych vliv ministra financí tolik nepřeceňoval. O krocích vlády je nutné se bavit, ale nelze jí vytýkat, že hledá možnosti úspor. Snížit náklady lze v každé složce napojené na veřejný sektor, včetně kraje Vysočina a jeho příspěvkových organizací,“ vysvětluje Blažek.

„Dobrý hospodář se stará o to, aby hospodárně nakládal se svěřeným majetkem a nenavyšoval zadlužení. Pokud ovšem nezíská kraj, který má rozpočtové přebytky a je připraven na hubenější a chudší léta. Více než kritiku a negativistické postoje bych očekával spíš hledání podpory pro prosazení tohoto návrhu, který může zlepšit finanční situací našich obcí a našich občanů u nás na Vysočině,“ uzavírá Jiří Blažek.

Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme