Jihlava: První statutární město využívající Zásady pro spolupráci s investory

7. 4. 2022

Nový trend rozvoje obcí je stále patrnější
Dokumenty upravující jednání mezi městem a investorem jsou čím dál rozšířenější. V Praze na konci ledna zastupitelé schválili Metodiku účasti investorů do území, v Brně a Jihlavě už rok využívají dokument Zásady pro spolupráci s investory a nově je schválili v Liberci či Pardubicích. Tato pravidla představují efektivní způsob, jak vést jednání o stavebních projektech ke spokojenosti obyvatel, samospráv i developerů. Usnadňují vzájemnou spolupráci, aby se město mohlo rozvíjet udržitelně a s dostatkem veřejné infrastruktury i občanské vybavenosti. Částečně suplují dosud chybějící nový stavební zákon, který měl urychlit povolovací procesy, a tím i výstavbu a rozvoj měst.
Cílem těchto dokumentů je stanovit férovou spoluúčast investorů na zvýšených nákladech města na veřejnou infrastrukturu, kterou investičními záměry vyvolávají.
Zároveň mají řešit deficity veřejné infrastruktury a občanské vybavenosti a zajištění udržitelného rozvoje a ochrany zájmů stávajících i budoucích obyvatel města. Zkušenosti z praxe ukazují, že investice do přípravy takových pravidel se vyplatí. Konkrétní podobu dokumentu, který je vždy navázán na program strategického rozvoje a jiné koncepční dokumenty města, si navíc každé město upravuje podle vlastních požadavků.

Jihlava: První statutární město využívající zásady
Jako první statutární město schválila dokument Zásady pro spolupráci s investory 17. prosince 2020 Jihlava, v praxi je město využívá od 5. ledna 2021. S využitím principů, které dokument obsahuje, se začalo s přípravou výstavby zhruba 1000 bytových jednotek. „Širší diskuzí prošly desítky projektů, díky čemuž došlo i k mnohým úpravám samotných projektů ve prospěch udržitelného rozvoje města. Manuál pro výstavbu či samotný výpočet investičního příspěvku přitom byly motivací ke zlepšení urbanistické i architektonické kvality projektu,” hodnotí náměstek jihlavské primátorky Vít Zeman (TOP 09).
Zásady podle něj přinesli investorům benefit v podobě komplexních informací k podmínkám výstavby na jednom místě ze všech odborů samosprávy. „Otevření dialogu s developery a snaha slyšet jejich názor a zároveň i jasná argumentace potřeby města Jihlavy přineslo vyčištění dlouholetých problémů a zahájení nové etapy spolupráce. Ta přináší chuť do nové spolupráce a zvýšení investiční aktivity,” dodává Zeman.

Zdroj: PRO města a obce

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme