Jihlava chce místo handlu pravidla

18. 6. 2020

Už ne zákulisní politický handl, ale jasná pravidla: takovou strategii chce zavést město Jihlava pro investory. Ti by si za vstup do města či rozvoj měli připlatit a díky tomu i zjistit, že jejich podnikání město taky něco stojí.
Už léta v Jihlavě platí zásada, že ti, kdo na území města chtějí vybudovat něco, co jim přinese zisk, by měli přispět i na rozvoj infrastruktury – příchozí investor například nechal postavit kus cyklostezky či chodníku. „Jenže takový postup v sobě nese riziko lobbismu a korupce,“ namítá náměstek primátorky Vít Zeman (TOP 09 / Žijeme Jihlavou!). Upozornil, že firem, které se jakémukoli příspěvku vyhnuly, je nemalý seznam. Podle něj také dosavadní stav nevedl k navození společenské odpovědnosti: firma neměla důvod se zamýšlet nad tím, jaké dopady na město její činnost má.
Rozrůstající se Jihlavu přitom trápí neustále se zvyšující provozní náklady, od údržby cest přes péči o zeleň, dotace hromadné dopravě apod. Jde o stovky milionů ročně. Podnikání spojené s dopravou zboží i zaměstnanců se na tom významně podílí. Podíl z daní však stát obcím zasílá podle počtu trvale žijících obyvatel, kterých nepřibývá, a zajištění standardního chodu Jihlavy už z této částky odčerpává 80 %. Rozšiřování města o další plochy, které potřebují přístup, údržbu a zapojení služeb, tak podle Zemana odpovídá stavu, v němž „město požírá samo sebe“.
Radní proto připravili manuál, podle něhož by příští investoři měli mít dvě možnosti. Buď zaplatit pevně danou částku při jasné představě, k čemu ty peníze poslouží, a mít do půl roku vyřízené razítko, anebo platbu odmítnout, ale počítat s tím, že si potřebné náležitosti zařídí s omezeným přístupem k městské infrastruktuře.
Na záměr již reagovala Hospodářská komora, která varuje před odlivem investorů. Z politické opozice se dokonce ozvaly hlasy, že Jihlava organizuje výpalné. To ale vedení radnice odmítá.

„Není to výpalné ani daň. V podobě plánovacích smluv to tu existuje už deset let. Tohle tomu jen dává přesná pravidla,“ připomněl bývalý primátor Jaroslav Vymazal (ODS).
Pravidla, vycházející z reálných čísel, přitom sledují i další záležitosti rozvoje města: odstupňované taxy za plošný metr zástavby podporují ekologii a urbanismus. Proto také věc, která je standardem v západní Evropě, vítá i Česká komora architektů. „Já říkám, že to bude tahák. Jasná pravidla jsou pro slušné investory lákavá a pozitivní,“ míní náměstek Zeman. Výroky odpůrců má za nepochopení, následující tři měsíce hodlá věnovat detailnímu vysvětlování. Zda se podaří, se ukáže v září: tehdy by měli jihlavští zastupitelé o novince, kterou v tuzemsku praktikuje zatím jen pět radnic, rozhodovat.

Zdroj: Právo

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Vít Zeman
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme