Honzárek: Centrum Brodu by mělo sloužit hlavně odpočinku

12. 10. 2017

Havlíčkův Brod – V relaxační zónu s vodními prvky a odpočinkovými místy by se mělo proměnit havlíčkobrodské Smetanovo náměstí. Radnice ve středu představila veřejnosti návrh druhé etapy jeho revitalizace. Řešeným prostorem druhé etapy proměn je západní strana náměstí od Svatovojtěšské po Havlíčkovu ulici.
Autorem návrhu je architekt Aleš Burian z brněnské architektonické kanceláře Burian-Křivinka. Ta byla také autorem úprav havlíčkobrodského Havlíčkova náměstí, za které město získalo titul Historické město roku Kraje Vysočina a v roce 2012 také hlavní cenu časopisu Moderní obec.
„Obě náměstí by si neměla konkurovat. Měla by vedle sebe souznět jako mladší a starší bratr. Historická a nová tvář města,“ představil vizi místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek (TOP 09).

Kácení stromů se některým lidem nelíbí. Zeleň ve městech je tradičně téma, které vyvolává emoce napříč generacemi. „O městské zeleni se vede mnoho debat, v jednom se ale odborníci shodují. Jehličnany do konceptu městského parku opravdu nepatří,“ podotkl architekt. 

Zachována naopak bude stávající síť cest. Obyvatelé Brodu se mohou těšit na plochy pro relaxaci nebo řadu vodních prvků. Atrakcí pro místní i pro turisty by se mohlo stát i plánované umístění historického modelu města. Vzhledem k odhadovaným nákladům ve výši jednoho milionu korun model pravděpodobně nebude realizován v této etapě, ale určí se jeho provedení a lokace. „Je nutné stanovit, jaké historické období by měl model zachycovat a také z jakého materiálu bude. Uvažovali jsme například o bronzu. Bronzový model města mají třeba v Olomouci, je velmi atraktivní na pohled a za těch více než deset let nedoznal prakticky žádného poškození,“ doplnil místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek.
Pěším a maminkám s kočárky mají na Smetanově náměstí sloužit komfortní široké chodníky. Cyklisté budou jezdit při východní straně náměstí. Své místo na náměstí bude mít i plocha pro konání kulturních a společenských akcí a původní valounová dlažba.
„Uvažujeme o ní v prostoru tržnice. Chodníky by jinak byly velmi komfortní, zůstala by tam jenom taková připomínka minulosti, ale moderněji pojatá,“ vysvětlil Libor Honzárek.
Zachovány zůstanou rovněž trhy, které tam v současnosti bývají. V návrhu se ale počítá s tím, že by tam trvale nezůstávaly žádné buňky sloužící trhovcům, ale nainstalovaly by se velké deštníky, pod které se dá vejít a po skončení trhů se dají sklapnout.

Před dvěma lety město Smetanovo náměstí otevřelo dopravě. Plánovaná revitalizace na tom nic měnit nebude. „Funguje to, jak jsme chtěli, žádné nebezpečné situace nevznikají,“ dodal Honzárek
Autor: Veronika Hošková
Zdroj: Havlíčkobrodský deník

Libor Honzárek je předsedou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Kandiduje na druhém místě kandidátky TOP 09 na Vysočině do Poslanecké sněmovny.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme