Havlíčkův Brod zažije opravy ulic, mostu a dostane nové parkoviště

9. 1. 2023
Havlíčkovu ulici dělníci opravují po etapách. Letos má radnice na pokračování oprav třicet milionů. Její jednu část už dělníci opravili. Stavbu zakonzervovali a pokračovat budou příští rok. Jednalo se o část ulice v úseku od komunikace Hrnčířská po komunikaci Liškova. Uzavírka trvala od srpna do prosince.
Například podle Josefa Vlčka opravy v Havlíčkově ulici potřebují hlavně chodníky. „Jsou samá díra, někdy nepoznáte, kde začíná chodník a končí silnice. Někde chybějí vůbec,“ prohlásil.
Radnice o problémech ví. „Havlíčkova ulice je naše bolavé místo,“ potvrdil místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Ulice chce nejen nové chodníky a novou silnici, ale také přípojku do nové obytné zóny a nové inženýrské sítě.
Jen o pět milionů levněji přijde nutná rekonstrukce ulice Chotěbořská. Tady ale půjde o dvě náročné stavební akce najednou. Kompletní proměna čeká nejen samotnou ulici, kterou chce město nechat opravit po celé délce od výzkumného ústavu bramborářského až po obchvat. Náročné budou práce v zatáčce, kudy vede most přes Cihlářský potok. I ten se v novém roce dočká opravy. „Most byl při inspekci čtyř desítek mostů na území města zařazen mezi ty v nejhorším stavu. Musí být prakticky celý postavený znovu,“ řekl nedávno Deníku starosta města Zbyněk Stejskal. Město je zaplatí z úspor.
Skoro na třicet milionů spočítali ekonomové sumu potřebnou na vybudování nového parkoviště v brodské lokalitě Na Nebi. Poslouží obyvatelům auty přeplněného sídliště Výšina, kde se už nedá bez problémů zaparkovat. Parkoviště Na Nebi nabídne až šedesát míst. Podle místostarosty Honzárka je tuto místo pro parkování nejlepší, protože k bydlení se nehodí. „To kvůli ruchu z nedalekého obchvatu. Doufáme, že výstavbou šedesáti nových parkovacích míst se aspoň trochu vyřeší problémy s nedostatkem parkovišť na Výšině."
Sídliště Na Výšině patří k nejhustěji zalidněným čtvrtím Brodu. Problémy s parkováním jsou každým rokem horší. Auta stojí na chodníku. Večer, kdy se lidé vracejí z práce, i na trávnících. „Bohužel doba se změnila. Když se sídliště stavělo, měli auto tři lidé v ulici. Dneska jsou i tři auta v rodině,“ poznamenal Jan Milichovský, který zde bydlí. Věra Kotlasová, která do lokality chodí navštěvovat matku, má jasno. „Raději sem jdu pěšky. Ale když chceme maminku vézt k doktorovi, je skutečně problém zaparkovat," naznačila.
"Vjezd na parkoviště Na nebi bude z ulice Reynkova od západu,“ upřesnil Honzárek. Aby nájemci měli jistotu, že jejich placená místa nikdo neobsadí, bude u něj závora a kamerový systém.
Obyvatelům sídliště Na Výšině v novém roce radnice splní i jedno dlouhodobé přání. Mezi bytovými domy na vytipovaném prostranství za tři miliony nechá postavit dětské hřiště.
Zdroj: havlickobrodsky.denik.cz

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme