Havlíčkův Brod už má peníze na halu

7. 10. 2022
Už brzy by mohla začít v Havlíčkově Brodě stavba nové sportovní haly
Tělovýchovná jednota Jiskra na její výstavbu obdržela dotaci od Národní sportovní agentury. Zbylou část poskytne město, případně i Kraj Vysočina. Hala by sportovcům mohla sloužit od září příštího roku.
„Dotace ve výši 40 milionů korun byla schválena. Národní sportovní agentura po nás chtěla už pouze doplnit dokumenty k dofinancování stavby,“ uvedl předseda TJ Jiskra Miroslav Sommer.
Příslib dofinancování dali zastupitelé města. Ti už dříve schválili poskytnutí 15 milionů korun, s těmito penězi už se v rozpočtu počítá. Zbývá sehnat zhruba sedmnáct milionů korun do potřebné sumy 72 milionů. Tolik by hala měla stát.
Když nevyjde jednání s krajem, pomůže radnice
„O této částce jedná Jiskra s Krajem Vysočina, má šanci na krajskou dotaci. Pokud by ale neuspěla, město se zavázalo, že zbylou částku nad rámec již schválených patnácti milionů doplatí,“ přiblížil havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).
„Pro Brod je to velmi důležitá stavba,“ vysvětlil Honzárek. Ve městě je dosud jen jedna sportovní hala a ta dlouhodobě kapacitně nestačí. Mnoho oddílů musí trénovat ve školních tělocvičnách. Soutěžní zápasy dokonce některé z týmů musí hrát mimo Brod.
„Stávající situace nás hodně tíží. Staráme se o asi 1 600 sportovců a k dispozici máme jen jednu halu. Ta kapacitně nestačí, ani není zcela vyhovující,“ vyjádřil se už dříve Sommer.
Problémem sportovní haly je i nepříliš šťastné uspořádání. Hlediště kvůli úspoře místa začíná v patře zhruba tři metry nad palubovkou. Navíc přímo v něm jsou postaveny podpěrné sloupy, které drží střechu. Zhruba ze čtvrtiny míst tak diváci nemají výhled na celou palubovku.
Nová sportovní hala má nabídnout největší vnitřní prostor široko daleko. Hrací plocha o rozměrech 46 krát 30 metrů má být jednou z největších v kraji. Vejdou se na ni hned tři volejbalové kurty. A výška stropu dvanáct a půl metru umožní konání zápasů ve volejbalu na nejvyšší mezinárodní úrovni.
Zdroj: MF DNES

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme