Havlíčkův Brod se rozhodl řešit dopravní krizi.

28. 5. 2020

Vedení radnice v Havlíčkově Brodě se po týdnu katastrofální dopravní situace rozhodlo jednat. Připravuje sérii opatření, jež by mohla zlepšit průjezdnost města. Zejména od jihu se tvoří mnohakilometrové kolony a je zahlcena největší křižovatka u Hotelu Slunce.
Brod zažívá dopravní krizi od začátku května. Řidiče trápí uzavírka Dolní a Žižkovy ulice v centru města. Radnice navíc upozorňuje na narůstající tranzitní dopravu od D1 a Jihlavy na Kolín. První opatření se týká křižovatky Masarykovy a Ledečské ulice. Tu už vyzkoušeli řídit policisté přes mechanické ovládání světel. „Snahou je vyladit co nejlepší možné časování, aby se křižovatky neucpávaly, ale přitom zároveň fungovala zelená vlna. Až se podaří časování vyladit, bude moci dojít k přeprogramování řadičů,“ prozradil místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).

Další opatření se bude týkat mostu u Rica mezi Plovárenskou a Bělohradskou ulicí. Od středečního rána bude průjezdný v opačném směru než dosud, tedy od Kauflandu směrem na Žižkov. „Mohlo by to jihovýchodní části města ulevit. Část dopravy to od Kauflandu odkloní na Žižkov a dále na severovýchodní obchvat. Nemusely by být takové kolony před křižovatkou u Slunce,“ domnívá se Honzárek.
Takový režim by podle něho měl trvat až do konce listopadu, kdy bude uzavírka Dolní a Žižkovy ulice končit. Zároveň zůstane i nadále zachována možnost most přejet i mezi sedmou a osmou hodinou ranní, což bylo původně kvůli chodcům a školákům zakázáno. Vedení města navíc trvá na tom, že za dopravní problémy v první řadě může rapidní nárůst tranzitní dopravy od D1 od Jihlavy. Má proto v plánu posílat dopis na Ředitelství silnic a dálnic. Chce se pomocí něho domoci instalace značek zakazujících sjezd tranzitní kamionové dopravě na exitu 112 a pokračování na Brod a dále Kolín. 

Zdroj: DNES

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme