Havlíčkův Brod se dočkal, stavba obchvatu začne pár dní po Novém roce

2. 12. 2019

To, co celý Havlíčkův Brod netrpělivě vyhlíží desítky let, se nezadržitelně přiblížilo. Minulý pátek odpoledne oznámilo Ředitelství silnic a dálnic, že vybralo zhotovitele jihovýchodního obchvatu města.

Staveniště mu předá za týden, za další tři týdny se pak uskuteční slavnostní zahájení stavby. „Na základě otevřeného výběrového řízení jsme uzavřeli smlouvu se sdružením firem Strabag, M-Silnice a Porr na stavbu jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu na silnici I/38. Stavbu zahájíme ještě v letošním roce. Předpoklad zprovoznění je na konci roku 2022," informoval na svém Twitteru ředitel ŘSD Radek Mátl.

Toto sdělení vyvolalo ve městě takřka nadšení. Po mnoha letech slibů, příprav, jednání a odkladů to vypadá, že stavba už konečně skutečně začne a nic ji neohrozí. Ostatně to si řidiči i radnice mysleli už na počátku roku, kdy ŘSD vyhlásilo výběrové řízení na zhotovitele a o pár týdnů později zveřejnilo nabídky. Jenže turecká společnost Bergiz Insaat, která podala nejnižší cenovou nabídku, byla ze soutěže vyloučena. A protože druhá a jediná další nabídka v pořadí byla oproti projektu o 430 milionů korun vyšší, musela přidělení zakázky posoudit Centrální komise ministerstva dopravy. Proto trval výběr téměř rok.
Městu se konečně výrazně uleví, pochvaluje si radnice. „Po mnoha a mnoha letech jsme došli k podpisu smlouvy. Jsme za to velice rádi," konstatoval havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).
Podle něj se městu po zprovoznění nové komunikace výrazně uleví. „Prakticky všechny dopravní problémy poslední doby šly na vrub nekompletního obchvatu města," podotkl Honzárek.

ŘSD sice slibuje, že výstavba jihovýchodní části začne ještě v letošním roce, to se ale nakonec stane jen symbolicky. Na 26. listopadu je sice naplánováno předání staveniště a na 19. prosince slavnostní zahájení, skutečně se ale práce rozeběhnou až po Novém roce. 

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Libor Honzárek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme