Do poslanecké lavice chce proklouznout od divadla a farmy

12. 9. 2017

Když měl před čtyřmi a půl lety nově vzniklý ochotnický divadelní spolek Tastyjátr v Tasově u Velkého Meziříčí premiéru, tleskaly mu stovky diváků. V hlavní roli podnikatele Vojtěcha Prokopa, který stojí před lukrativní zakázkou a v hlavě má vidinu bohatství, se představil Josef Mladý. Meziříčský podnikatel byl spolu s manželkou Naďou autorem hry a sám ji i režíroval. Za necelé dva měsíce určí osud Josefa Mladého jiní režiséři. Budou jich desetitisíce a rozhodnou jen tím, co v obálce hodí do hlasovací urny. Čtyřicetiletý Mladý je lídrem TOP 09 do podzimních parlamentních voleb na Vysočině. O politiku, ač je v ní nováček, se zajímal už od školy. Účast ve volbách považuje za novou výzvu.

Píše, režíruje i hraje

Ale pojďme ještě zpět k divadlu. To je jedním z velkých koníčků Josefa Mladého. „S manželkou navštěvujeme drtivou většinu představení v okolí,“ vypráví Mladý. „Spousta našich kamarádů je nadšenců pro kulturu, a tak jsme se rozhodli, že zkusíme založit ochotnický spolek,“ dodává. Povedlo se. Tastyjátr vznikl před šesti lety. Nazkoušel už tři hry, od první komedie Dělej, jak myslíš, ale… o rodině Prokopových přes představení o historii lidstva až po poslední pohádku O Medovém království. Josef Mladý všechny režíroval, ve všech hrál a jako spoluautor je podepsán i pod všemi scénáři. „Témata jsou částečně ze života, částečně je to fantazie, co vás napadne. Něco zažijete, uděláte si pár poznámek a zjistíte, že je to zajímavé na hru,“ líčí. Jako vystřižená z jeho života byla hned první hra.

Sám Josef Mladý totiž podniká. Začátkem roku 2005 začal s výrobou speciálních skříňových kontejnerů. „Tento obor mi nebyl ničím zásadně blízký, ale viděl jsem příležitost na trhu a nebál se do toho jít,“ říká. Nejprve vyráběl sám v garáži, po pár měsících najal prvního zaměstnance. V roce 2006 se spojil s dánským obchodním partnerem, založili společnost Eurowagon a i přes potíže během dvouleté krize se začalo dařit. Firma postavila novou halu a dává práci šedesáti lidem.

U jejího dalšího rozvoje ale Josef Mladý nebude. Letos podíl ve firmě prodal a zaměřil se na úplně jiný obor. „V Tasově, odkud pocházím, jsem koupil bývalý statek a ten bych rád přestavěl na venkovský hotel s restaurací, možná i malým pivovarem. Chci se v budoucnu věnovat agroturistice,“ představuje své plány. Neví přesně, co ho za změnou hnalo. „Nevím, jestli to nazvat profesním vyhořením, nebo touhou po změně a hledáním nových výzev,“ pokrčí rameny. Sám z vesnice pochází, farmaření považuje za svůj další koníček, management cestovního ruchu vystudoval. Až statek přebuduje, chce poskytovat pobyty rodinám z měst, které si budou chtít vyzkoušet život na venkově a na farmě.

Pokud vše půjde podle představ, tou dobou už bude také zasedat v poslanecké lavici. A v té se chce zaměřit zase na jinou oblast – nejblíž je mu doprava. Jako obyvatel Velkého Meziříčí denně vidí, jak dopravou zatížené město trpí. „Dálnice nám tu často ukazuje svou nedokonalost, ve městě působí zásadní komplikace,“ tvrdí krajský lídr TOP 09. Je velkým kritikem odvádění dopravy z „déjedničky“ v případě nehod i koordinace během oprav. „Stát, kraj a obce by se měly lépe domlouvat, aby se nestávalo, že se současně s opravou dálnice uzavře i souběžná trasa přes město,“ vysvětluje. Jako dopravní prioritu, která by obcím podél D1 i celé Vysočině pomohla nejvíc, vidí urychlené položení vysokorychlostní železniční trati. Na tu by směřoval i nákladní tranzitní dopravu. A samozřejmě, jedním ze stěžejních bodů Josefa Mladého i celé TOP 09 je zrušení elektronické evidence tržeb a větší podpora živnostníků. „Spočívá minimálně v tom, že stát nebude firmy zatěžovat novými regulemi a nebude podnikatelům klást překážky. Současná vláda jich nastavila poměrně dost,“ dodává Josef Mladý.

Zdroj: 5+2 Havlíčkobrodsko a Žďársko (Martin Vokáč), 1.9.2017

 

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme