Do pěti hlavních investic vloží Brod přes sto milionů

31. 1. 2023
Do pěti hlavních investic vloží Brod přes sto milionů. Velká část peněz je určená na rekonstrukci Staré radnice. Nejbolavějším místem je stále doprava. Chybějí i parkovací místa.
Velká část peněz je určená do rekonstrukce Staré radnice. Z budovy odkud se vystěhovala Krajská knihovna Vysočiny, se má stát reprezentativní objekt s výstavními i přednáškovými sály. Do budovy se přestěhuje turistické informační centrum, radnice se dočká i výtahu.
Už před tím, než se krajská knihovna z radnice vystěhovala, do nové budovy v Žižkově ulici, radnice v Brodě řešila, jak historický objekt využije. „Naše představa je taková, že prostory Staré radnice poslouží ke vzdělávání a propagaci kultury a historie města,“ nastínil už před stěhováním knihovny místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Turistické informační centrum získá v radnici důstojné prostory a může se podílet na pořádání menších výstav a akcí.
Rozpočet města na rekonstrukci Staré radnice počítá s výdaji dvaadvacet milionů korun. Není to však počáteční kalkulace, která se může s ohledem na pohyb cen stavebního materiálu rychle změnit. Na opravu budovy chce radnice získat dotaci. Po vystěhování knihovny radní odhadli, že rekonstrukce přijde nejméně na šestatřicet milionů korun. Najít využití pro historickou budovu v centru Brodu nebude problém. Ve městě se mluví například o muzeu o historii města.
Nejbolavějším místem města je stále doprava. Havlíčkovu ulici dělníci opravují po etapách. Letos má radnice na pokračování oprav třicet milionů korun. Například podle Josefa Vlčka změnu v Havlíčkově ulici potřebují hlavně chodníky. „Jsou samá díra, někdy nepoznáte, kde začíná chodník a končí silnice. Někde chybějí vůbec,“ prohlásil. „Havlíčkova ulice je naše bolavé místo,“ potvrdil místostarosta Libor Honzárek.
O pět milionů levněji přijde oprava Chotěbořské ulice. Tady půjde o dvě náročné stavební akce najednou. Kompletní proměna čeká nejen samotnou ulici, kterou chce město nechat opravit po celé délce, od výzkumného ústavu bramborářského až po obchvat. Náročné budou práce v zatáčce, kudy vede most přes Cihlářský potok. I ten se v novém roce dočká opravy. Město je zaplatí z úspor. 
Zdroj: havlickobrodsky.denik.cz

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme