Dejte stop souboru šašků!

6. 8. 2013

 

Ve středu se sejde sněmovna a 198 zvolených zákonodárců bude mít šanci vrátit demokracii v České republice zpět do parlamentu, tedy do rukou voličů.

Svým hlasem vyjadřujícím nedůvěru loutkové hradní vládě jasně budou definovat hráz proti stařeckým vrtochám prezidenta a sloty v jeho pozadí. Tímto mohou dát jasnou stopku posilování prezidentského státu. 

Toto rozhodnutí bude významnější, než si myslíme. Těch 198 dam a pánů, kteří jsou zvolenými poslanci, by v tuto dobu mělo zapomenout na spory pravice-levice, a volit tak, aby i po dalších volbách bylo sestavování nové vlády věcí zvolených zákonodárců, nikoliv jednoho prezidenta. Pokud se takto nestane a pustí loutkového premiéra a jeho vládu k moci s důvěrou, tak otevírají Pandořinu skřínku možná ne nepodobnou Husákovským normalizačním časům.

Hned první kroky této vlády bez důvěry ukazují, jak chce vládnout, a toto k normalizačním praktikám nemá daleko. Rozpoutávají personální čistky, které mají za cíl dovést k moci kamarádíčky hradu, partajníky SPOZ - strany, která neuspěla u voličů v posledních volbách.

Ministr zázračného neprůhledného zbohatnutí za noc rozhazuje peníze daňových poplatníků bez užitku, odpouští pokuty za rozkrádání ROPů na severu a brousí si zuby na prostředky státních firem. Jeho loutková kolegyně zametá pod koberec nepohodlný zákon o státních zástupcích, jehož odpůrcem je i horlivý vrchní žalobce Ivo Ištván.

Další z loutkových ministrů bez důvěry se též činní: jeden chce posilovat policejní stát, druhý zase vydolovat ze zdravotnictví aspoň 6 miliard. Ministr průmyslu již volá po nutnosti zakázek betonářské a ocelářské lobby, z jejíchž řad přichází.

Na dopravě to lítá jak o manévrech a odpůrci ministra končí jako chodec na vlakovém přejezdu, když vlak neuhne. Na kultuře zase napínají nervy divadelníkům, a když už je jasné, že ministr přestřelil, tak na pokyn z hradu vrací rozhodnutí zpět.

Kladu si v posledních dnech otázku: opravdu je tento soubor a jejich principál, který vzpomíná na staré lobbistické a úplatné časy opoziční smlouvy, schopný nás dovést někam jinam, než na Balkán, nebo k předhůří Uralu?

Podle mě není, a proto Vás vyzývám, dámy a pánové poslanci, zapomeňte ve středu na své půtky a dejte jasné stop vládě hradu, zašlápněte tu rodící se hradní totalitu zpět do země a nenechte jí zničit parlamentní demokracii. 

 

Martin Sedlák, místopředseda krajské organizace TOP 09 Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme