Brod opraví tři nejhorší ulice

10. 5. 2022

Radnice loni ušetřila 66 milionů korun, které významně pomohou při rekonstrukci páteřních ulic.

Město Havlíčkův Brod chystá velkou rekonstrukci svých páteřních ulic. Práce by měly začít ještě letos. Radnici k tomu pomohla úspora více než 66 milionů korun, které se podařilo ušetřit v loňském roce.
Obnovy se mají dočkat Havlíčkova, Chotěbořská i Dobrovského ulice. Tyto tři dlouhodobě patří k tomu nejhoršímu, co může Brod řidičům nabídnout. V případě Havlíčkovy a Chotěbořské je to jedna záplata vedle druhé, vozovky jsou samý hrbol a výmol. Dobrovského pak tvoří značně nerovné kostky, po nichž řidič jede jako na horské dráze a důkladně prověří funkčnost tlumičů.
Všechny tři ulice jsou přitom dopravně velice zatížené. Havlíčkova vede k nemocnici a dále do Perknova, jezdí tudy i autobusy MHD a linkové spoje. Podobně jako ulicí Dobrovského, jež kolem pivovaru spojuje centrum se sídlišti Pražská a Výšina. Chotěbořská je pak jedna z nejvíce využívaných spojnic centra města a severovýchodního obchvatu.
„Je to náš velký dluh, považujeme je za jedny z nejvyužívanějších a přitom nejhorších ve městě. Jejich rekonstrukce je žádoucí již několik let. Dosud se na ně nenašly prostředky. Peníze, které se loni podařilo ušetřit, nám v tomto významně pomohou,“ uvedl místostarosta Libor Honzárek /TOP 09).
Do letošního rozpočtu města zastupitelé vložili celý loňský přebytek. Ten činil 66,3 milionu korun. Ne celá částka ale půjde do zmíněných ulic. Peníze zbudou i na rozšíření plánované etapy revitalizace parku Budoucnost, kanalizaci v Herlifech nebo nové veřejné osvětlení v Břevnické ulici.
Co se však týká Havlíčkovy ulice, fázi těšení se u mnohých řidičů rychle vystřídá fáze zklamání. V letošním a příštím roce plánuje radnice rekonstruovat pouze úsek od Nerudovy ulice k sídlišti Rozkoš. Nejproblémovější úsek v kopci od Masarykovy ulice po hospodu U Němce se zatím opravovat nebude. A není jisté, kdy se tak stane.
„Tato část zatím termín nemá. Bude záležet na koordinaci s jinými uzavírkami a omezeními ve městě. Zřejmě nebude ihned navazovat na dokončený úsek od sídliště Rozkoš. Bude se toho opravovat víc a chceme udržet jakousi dopravní pohodu pro obyvatele města,“ vysvětlil Honzárek s tím, že o termínu nejspíš rozhodne až nové zastupitelstvo po volbách.
Práce v „zadním úseku“ Havlíčkovy ulice by měly začít ještě v letošním roce. Půjde o kompletní rekonstrukci, tudíž se budou obnovovat i sítě pod vozovkou. A právě to by měl zhotovitel stihnout ještě do zimy. Na příští rok zbudou povrchy včetně nových chodníků a osvětlení. V případě Chotěbořské ulice půjde o obnovu zničeného povrchu. Ten město nechá vyměnit v celé délce – od výzkumného ústavu bramborářského až po obchvat. Více se pak dělníci zdrží v zatáčce pod koupalištěm, kde je most přes Cihlářský potok.

Opravu Dobrovského ulice vedení města plánuje už delší dobu a předběžně ji zařadilo mezi investice na rok 2023. O rozsahu a způsobu rekonstrukce ale ještě nebylo definitivně rozhodnuto. Není jasné, zda se pak na vozovku vrátí současné žulové kostky, nebo bude položen asfalt. Tyto úvahy se objevují hlavně v souvislosti s jejím užíváním těžkou nákladní dopravou – v ulici sídlí Měšťanský pivovar.
„Zvažujeme, že do ulice kostky opět vrátíme a nákladní dopravu podstatně omezíme. Zásobování pivovaru by vyjíždělo z areálu druhou stranou, přímo na Masarykovu ulici. S pivovarem o tom už jednáme,“ přiblížil Libor Honzárek.

Zdroj: MF DNES

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme