Blažek TOP 09: Krajské nemocnice na Vysočině hospodaří hůř než fakultní

24. 2. 2012

Lékaři ve fakultních nemocnicích spravované přímo ministerstvem dostali přidáno. Jejich kolegové pracující v krajských nemocnicích přidáno nedostali. Podle Jiřího Blažka, předsedy TOP 09 na Vysočině, tato situace vyplývá z toho, že fakultní nemocnice začaly pod dohledem ministerstva šetřit, zatímco v krajských nemocnicích na Vysočině chybí dohled.

Podmínky pro financování nemocnic podle zřizovatele jsou srovnatelné. Z pojišťoven jde platba za pacientem, je tedy jedno, kdo a v jaké nemocnici lékařský zákrok vykoná. Srovnané jsou i podmínky dle platby za výkon ve vyhlášce zdravotních výkonů. „Na fakultní nemocnice se více dohlíží a výsledky v šetření jsou znatelné. Proto také tyto nemocnice přidaly na platech lékařům. Krajské nemocnice nemají dobrý dohled nad úsporami, proto nemají peníze na zvýšení platů. Pokud tomu tak není, tak zde vidím úmysl poškodit snahy ministra zdravotnictví o sjednání nápravy v našem zdravotnictví a tudíž celou věc politizovat,“ prohlásil Jiří Blažek.

Platy lékařům by se měly od letošního roku zvednout o 6,25 %. Fakultní nemocnice lékařům přidaly, krajské nemocnice k tomuto navýšení zatím nepřistoupily.

Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme