Blažek: populisté využijí církevní restituce v předvolebních kampaních

31. 7. 2012

Církevní restituce nejsou jen vrácení majetku, vyplacení odškodného za újmy minulosti úzké skupině, ale hlavně ukončení povinnosti státu zajistit provoz církevních institucí. Podle Jiřího Blažka, předsedy TOP 09 na Vysočině, devadesát procent občanů neví, co přesně církevní restituce znamenají a co je jejich obsahem.  Přitom velké množství obcí a jejich rozvoj je zablokován pravé nedořešeny církevním majetkem. Obce nemohou stavět, rozvíjet  se a také z těchto obcí odcházejí lidé jinam, zavírají se školy a vede to k celkovému úpadku.

„Není chyba občanů, že neznají podstatu zákona o církevních restitucích, ale vlády i církve, protože to dostatečně nevysvětlila. Téma církevních restitucí bude před podzimními volbami zneužito podobně jako v roce 2008 téma poplatků u lékaře. Krajské volby se tak staly kvůli ČSSD referendem o poplatcích u lékaře,“ upozorňuje Jiří Blažek.

Dnes podle platného zákona má stát povinnost úhrady platů duchovních a též péči o majetek. Přijetím církevních restitucí by státu odpadlo toto vyplácení platů. „Pokud nepřijmeme zákon o církevních restitucích, bude muset stát platit fungování nejen římskokatolické církve, ale i dalších šestnácti církví,“ dodává Blažek další argument a zdůrazňuje, že příspěvky na fungování církví budou narůstat, zatímco finanční kompenzace bude fixní a po třiceti letech skončí. Zásadní věcí v této problematice je fakt, že velké množství obcí a jejich rozvoj je zablokován právě kvůli nedořešenému církevnímu majetku. Obce nemohou stavět, rozvíjet  se a také z těchto obcí odcházejí lidé jinam, zavírají se školy a vede to k celkovému úpadku, my tady na Vysočině to vidíme zcela jasně a zřetelně.

 

Na kolik vyjde stát ročně nepřijetí církevních restitucí:

-          cca 2 – 2,5 mld. Kč na platy duchovních pro stávající a nové církve

-          cca 1-2 mld. Kč na údržbu nevydaného majetku

-          Desítky soudních sporů s náboženskými organizacemi, které se budou dožadovat po státu svého majetku a úhradu škody za nevydaný majetek.

„Tato částka bude v konečném součtu zajisté podstatně vyšší než stávající navrhovaná kompenzace padesát devět miliard,“ uzavírá Blažek.

Jiří Blažek, předseda TOP 09 Vysočina
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme