45. výročí upálení studenta J. Palacha. Vyšší oběť než oběť vlastního života si lze těžko představit

18. 1. 2014

Pět otázek (a podotázek) poslancům z Vysočiny k  45. výročí upálení studenta Jana Palacha, odpovídá Karel Tureček (TOP 09):

1/           Před 45 lety se na protest „proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po okupaci (tehdejšího) Československa armádami států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem“ upálil student Jan Palach. Co si osobně a upřímně o jeho činu myslíte?

Vyšší oběť než oběť vlastního života si lze těžko představit. Ukázal všem hloubku ponížení, které s sebou nesla začínající normalizace. Zaslouží si úctu.

2/           Tuto zemi, která se už skoro 25 let hlásí k demokracii, v současné době cizí vojska neokupují, ale jste přesvědčen(a) o tom, že zde k žádnému dramatickému „potlačování – a oklešťování – svobod(y)“ státem nedochází?

Nepřehánějme prosím. Ledacos se nám může nelíbit, ale jsme suverénní stát a svobodu máme. Jen bychom si každý za sebe měli dát pozor, abychom s ní co nejlépe nakládali.

3/           Nemáte pocit, že dnes, kdy se politici zaklínají především ekonomicky fungujícím státem, který je pro ně – aspoň v řečech – hlavním cílem, se stala svoboda jednotlivce jen prázdným slovem? A že i dnes by měl Palach potřebu a důvod burcovat pasivní veřejnost?

To je velký rozdíl. Jan Palach burcoval v době, kdy pasivita jedné části národa byla vynucována kolaborací s okupační mocností druhé části. Dnešní pasivita je jiná: je to malověrnost vůči sobě samým, není důsledkem násilí. Nemá jednu velkou, ale stovky malých příčin. Je to složitější, ale právě proto, že příčiny jsou často malé, daly by se snáze překonat.

4/           Víte o tom, že ve vyspělých zemích (v USA, Velké Británii i jinde) si toho občané, nespokojení s vládou a její politikou, jež jde na ruku velkým korporacím, mohou dovolit čím dál méně? Opravdu nejsou svoboda a demokracie v ohrožení?

Nerozumím, co znamená „mohou si dovolit“. Předpokládám, že to není míněno v materiálním smyslu, protože svobodu si v demokratické zemi dovolit mohou, to bych neviděl tak černě. Kdyby si ji nemohli dovolit, neříkalo by se nic. Svoboda a demokracie je ohrožována těmi, kdo nectí svobodu druhých. Je odpovědností většiny, aby se nedala obalamutit, a svobodu a demokracii si ohlídala.

5/           Jan Palach krátce před smrtí v nemocnici řekl: „Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí.“ Na co stačí vaše síly poslance a občana? Na co si troufáte? A vidíte vůbec ve společnosti nějaké skutečné zlo, proti němuž je nutné všemi silami bojovat?

Částečně viz předchozí odpověď. Zlo je třeba sobectví, nerespektování názorů druhých, neúcta k menšinám národnostním i názorovým, podceňování solidarity… Troufám si tomu bránit, ale nemyslím si, že na to sám stačím. Dělám, co dokážu, a doufám, že je nás takových hodně.

ZDROJ: Havlíčkobrodský deník, 18.1.2014, autor rss

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme