× Staňte se našimi členy!

TOP 09 zachraňuje ohrožený druh – živnostníky

27. 6. 2017

Expedice nEUhneme vedená předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem – řečeno s nadsázkou – narazila na Vysočině na ohrožený druh, kterým se stávají živnostníci a podnikatelé. Při návštěvě Dřevozpracujícího družstva Lukavec, Pekárny Velíšek, nebo při besedě s členy Krajské hospodářské komory zaznívaly obavy z narůstající státní byrokracie a neustálého zhoršování podnikatelského prostředí v České republice.

Své o tom ví lídr krajské kandidátky TOP 09 pro parlamentní volby, úspěšný podnikatel Josef Mladý: „Neustále slyšíme, že stát lze řídit jako firmu. V Lukavci jsme se v místním družstvu dozvěděli, jak takové řízení firmy může vypadat v praxi. Tento prosperující podnik s ročním obratem přes 3 miliardy korun chtěl před lety Andrej Babiš nepřátelsky převzít za částku okolo 200 miliónů korun.“

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na přímý dotaz členů Krajské hospodářské komory uvedl, že v případě volebního úspěchu půjde TOP 09 opačným směrem, než jakým se k podnikání chovala dosavadní vláda: „Chceme, aby aktivním lidem, kteří chtějí vzít osud do vlastních rukou, stát pomáhal, ne jim házel klacky pod nohy. Naší prioritou je vytvoření přátelského podnikatelského prostředí, které bude lidi motivovat k vlastní iniciativě. Prosazujeme například One Stop Shop pro malé podnikatele, jednotné inkasní a kontrolní místo. Na důležitosti takových opatření jsme se s členy Hospodářské komory jasně shodli.“ Jak na setkání zaznělo, podporu komory mají i další návrhy TOP 09, například snižování odvodů či přijetí eura.

Odlehčenější debatu umožnila atmosféra pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. Při prohlídce funkční kytary, kterou tvůrce zápalkových artefaktů Tomáš Korda vyrobil ze 17 tisíc sirek, Miroslav Kalousek konstatoval: „Pan předseda Senátu Štěch by toto veledílo jistě ocenil jako vysoce neefektivní a pro společnost nepřínosné, a pana Kordu by poslal do fabriky.“ Připomněl tak nedávná slova sociálnědemokratického politika o živnostnících jako pseudopodnikatelích, které je třeba vyššími odvody přimět, aby zanechali podnikání a zaplnili volná zaměstnanecká místa.

Během pondělního odpoledne Expedice nEUhneme navštívila také jihlavskou prodejnu Pekařství Velíšek, kde po ochutnávce koblížků krajský předseda TOP 09 Jiří Blažek ve zjevné politické narážce konstatoval: „Velíškovy koblížky jsou daleko lepší, než všechny jiné, třeba zadarmo rozdávané.“

Závěr výjezdu politiků TOP 09 na Vysočinu patřil neformální besedě s občany u piva. V zaplněné Pivovarské restauraci v Jihlavě se mluvilo zejména o postojích a programu TOP 09 pro nadcházející parlamentní volby.

Volby do Poslanecké sněmovny se budou konat 20. a 21. října 2017. Program TOP 09 naleznete ZDE

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Volby: