Projekt „Musíme to zastavit“ propojuje dobrovolníky i na Vysočině

2. 4. 2020

TOP 09 spouští projekt „Musíme to zastavit“, kterým propojí dobrovolníky z celé republiky. Češi už ukázali, že si dokážou poradit sami. Celá republika šila roušky a ochranné pomůcky si vyráběla svépomocí. Web projektu je „mostem“, který spojuje dobrovolníky i v našem kraji s lidmi, kteří pomoc potřebují. Vzhledem k tomu, že nejohroženější skupinou koronavirovou pandemií jsou senioři, mohou teď dobrovolníci nabízet svou pomoc hlavně jim.

„Již měsíc žijeme jako ve špatném snu a vzpamatováváme se ze šoku, který nám epidemie koronaviru způsobila. Téměř měsíc však sledujeme v přímém přenosu také u nás na Vysočině úžasnou věc, kdy šok vystřídalo neuvěřitelné úsilí dobrovolníků, našich místostarostů, ale také firem v boji s epidemií koronaviru. Současně je ale stále hodně lidí, kteří pomoc potřebují a těm je určen projekt ukazující jak a kde pomáháme,“ říká předseda TOP 09 Vysočina Jiří Blažek.

TOP 09 proto spustila web www.musimetozastavit.cz, který propojuje dobrovolníky s lidmi, kteří naopak pomoc hledají. Interaktivní mapa na webu ukazuje, kde zrovna je pomoc potřeba i kde ji naopak dobrovolníci nabízí. Díky mapě se tak dozvíte například, že v Havlíčkově Brodě město nabízí například pomoc s nákupy, vyzvednutí léků nebo venčení psů pro osoby v nouzi.

Celorepublikovým evergreenem je nedostatek roušek a ochranných pomůcek. V Havlíčkově Brodě se proto chopil iniciativy místostarosta města Libor Honzárek, který s pomocí dobrovolníků a firem během víkendu vyrobil 70 kusů ochranných štítů a ty předal domovům pro seniory. „V sobotu ráno jsem se u snídaně od dcery dozvěděl, že v našem městě a okolí je několik firem disponujících 3D tiskárnami, na kterých se dají tisknout ochranné štíty. Ředitelky obou domovů pro seniory v našem městě mi obratem potvrdili eminentní zájem o tyto ochranné pomůcky a potom už zbývalo jen štíty vyrobit. S pomocí několika dobrovolníků a díky ochotě pana Jaroslava Stejskala z přibyslavské firmy ST-KOVO jsme během dvou dnů vyrobili a hned předali 70 ochranných štítů,“ popsal svůj víkendový program Libor Honzárek (TOP 09).

V Pelhřimově funguje výborně spolupráce města a dobrovolníků z organizace FOKUS Vysočina, Hodina H nebo s dobrovolnými hasiči: „Nebýt těchto dobrovolníků, pomoc potřebným a nesoběstačným lidem by v této zemi nefungovala. Patří jim za to velké poděkování,“ vysoce oceňuje dobrovolnickou pomoc místostarosta města Zdeněk Jaroš (TOP 09), který současně silně kritizuje vládu za neschopnost zajistit nejnutnější ochranné pomůcky především pro zdravotníky a záchranné složky.

Město Pelhřimov s podporou dobrovolníků zajistilo svépomocí 7000 roušek, které distribuuje do každé domácnosti ve městě po dvou kusech. „Víme, v jak těžké situaci jsou nyní živnostníci a podnikatelé a snažíme se jim také pomoci. V první fázi půjde o půlroční odklad platby nájemného pro firmy sídlící v městských objektech,“ popsal jedno s dalších opatření městského krizového štábu Zdeněk Jaroš.

Okres Pelhřimov je v tuto chvíli jediným okresem na Vysočině bez výskytu koronaviru a místní pro to mají jednoduché vysvětlení: „Zásluhu na tom má bezesporu místní výborné pivo Poutník a zázračná voda z nedalekého poutního místa Křemešník,“ dodal pro odlehčení jinak velmi vážné situace místostarosta Pelhřimova Zdeněk Jaroš (TOP 09).

 

Jihlava, 1. dubna 2020

                                                                      

 Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme