× Staňte se našimi členy!

Jiří Blažek: Nedopusťme, aby se tento národ znovu zaprodal

22. 8. 2019

Na mnoha místech Vysočiny si včera občané připomněli smutná výročí roků 1968 a 1969. Také členové TOP 09 a mládežnické organizace Top tým Vysočina se do těchto akcí aktivně zapojili. Například ve Žďáru nad Sázavou připravili výstavu dobových fotografií z těchto let.

Ke vzpomínkovým akcím pořádaným Milionem chvilek pro demokracii se členové TOP 09 přidali například v Pelhřimově, Třebíči nebo Žďáru nad Sázavou.

„Myslím si, že sdělení pelhřimovského shromáždění našemu premiérovi a prezidentovi bylo hodně od srdce. Dnešní setkání prezidenta s komunisty bylo plivnutím do tváře národa, který si právě dnes připomíná tyto smutné okamžiky našich dějin. Je potřeba si uvědomovat věci v souvislostech. Rok 1969 znamenal pokoření národa, ponížení sebevědomí a otupení svědomí. Nesmíme dopustit, aby se tento národ zase zaprodal,“ komentoval pelhřimovské setkání občanů předseda Krajské organizace TOP 09 Vysočina Jiří Blažek.

„Je pro mě povzbuzující vidět, že přicházejí zástupci všech generací. Od pamětníků zaznívalo, že už se nechtějí znovu bát a mladí zdůrazňovali, že demokracie není samozřejmá a je potřeba o ni neustále pečovat. Stále intenzivněji vnímám apel na to, aby spolu lidé byli ochotni mluvit a naslouchat si,“ řekla k třebíčskému setkání místopředsedkyně Krajské organizace TOP 09 Vysočina Svatava Matušková.

Akce ve Žďáru nad Sázavou pořádaná také Milionem chvilek pro demokracii se nekonala na náměstí, ale netradičně v parku Na Farčatech a byla sympaticky koncipována jako neformální setkání občanů spojené s grilováním. Členové Top týmu Vysočina zde pro tuto příležitost nainstalovali výstavu dobových fotografií. „Jsem ráda, že se do dnešní akce připomínající tragické události našich novodobých národních dějin aktivně zapojili také mladí studenti. Patří jim velký dík za přípravu a instalaci výstavy dobových fotografií z našeho města z let 1968-1969. Pokud se nám podaří srozumitelně vysvětlit tyto dějinné události mladé generaci, nemám o osud tohoto národa obavy,“ sdělila své postřehy členka krajského vedení TOP 09 Lenka Šimo.

Jihlava, 21. srpna 2019

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Osobnosti:
Jiří Blažek, Svatopluk Dvořák, Zdenka Chmelařová, Zdeněk Jakšík, Zdeněk Jaroš, Miloš Jirman, Svatava Matušková, Lenka Šimo

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 VYSOČINA

TOP CENTRUM