× Staňte se našimi členy!

Expedice nEUhneme dorazila na Vysočinu

13. 6. 2017

Expedice na Vysočině začala v obci Tasov, rodišti katolického kněze a spisovatele Jakuba Demla, ale také lídra krajské kandidátky Josefa Mladého. Návštěva místní základní školy a beseda s jejím vedením podnítila jednoho z čelních kandidátů krajské volební listiny, ředitele ZŠ v Novém Veselí Tomáše Augustýna, k této úvaze: „Společným problémem škol je špatný způsob financování, který je dnes vázán pouze na počet žáků ve škole, což znevýhodňuje venkovské školy. Dalším problémem je malá pravomoc ředitelů škol v porovnání s odpovědností, kterou mají. V neposlední řadě nelze opomenout velkou byrokratickou zátěž, které musí čelit,“ říká ze své zkušenosti Tomáš Augustýn.

Inspirativním zážitkem byla také návštěva tasovského centra pro zdravotně postižené Slepíši, jehož hlavním cílem je výuka a propagace Axmanovy techniky modelování. Tento způsob práce s keramickou hlínou, vhodný zejména pro rozvoj dovedností lidi s handicapem, zde objevil a nyní vyučuje Štěpán Axman. Posláním centra je řešení pracovního uplatnění zdravotně postižených. O jeho činnost se velmi zajímala poslankyně Markéta Adamová: „Je úžasné, jaké krásné věci zde zrakově postižení vyrábějí. Činnost centra a jejich zaměstnanců je ohromně záslužná a o to více je smutné, jak složitě shánějí peníze na provoz.“

Součástí expedice bylo také setkání s podnikateli a živnostníky na Velkomeziříčsku. Jednohlasně zde zaznívalo, že současná vláda svými omezujícími opatřeními demotivuje lidi aktivní, kteří nechtějí být závislí na státu Lídr krajské kandidátky na Vysočině do sněmovních voleb Josef Mladý, sám úspěšný podnikatel, který vybudoval prosperující firmu, zaměstnávající dnes asi 60 lidí, těmto problémům rozumí: „Musíme se snažit firmám pomáhat, ne jim házet klacky pod nohy. Na tom, jak výkonné a úspěšné podniky ve státě jsou, závisí celá ekonomika, a tedy úspěch země. Nelze také neslyšet, jak by exportním firmám, jakou je například námi navštívená firma Auto M+V, ulehčilo podnikání zavedení eura.“

Pondělní program vyvrcholil večerním setkáním občanů s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem: „Jsem rád, že jsem se setkal s potomkem významného šlechtického rodu Janem Podstatzkým na velkomeziříčském zámku, i že jsem mohl podpořit krajského lídra Josefa Mladého. Je to člověk mladý nejen podle jména, za nímž je v životě vidět kus poctivé práce. A na takových lidech chce TOP 09 stavět.“

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Volby: