Nový most na Klafar slouží o půl roku dříve

4. 12. 2013

O půl roku dříve začaly včera ve Žďáře nad Sázavou sloužit most i silnice propojující město s rozrůstajícím se sídlištěm Klafar.
Původní termín dokončení plánovaný na květen 2014 se podařilo dodavateli stavby o půl roku zkrátit. „Potkaly se dvě myšlenky. Náš důvod byl, abychom vyšli lidem vstříc, a oni zase nechtěli mít rozdělané staveniště přes zimu. Zkrácení stavby bylo oboustranně výhodné,“ vysvětlil místostarosta města Ladislav Bárta s tím, že stavět se začalo 18. března.
Součástí investice 85 milionů korun z městské kasy je nejen 115 metrů dlouhý třípolový most, který překlenul údolí řeky Sázavy, ale i nová komunikace od křižovatek Dolní a Jungmannova, kde jsou nové semafory. Tato silnice má celkovou délku přes 780 metrů.
„Vybudoval se a opravil úsek cyklostezky podél Sázavy, vzniklo nové veřejné osvětlení, chodníky, voda a kanalizace,“ vyjmenoval Bárta. Vznikla také nová autobusová zastávka a parkovací plochy pro sídliště.
Stavbaři navíc uvolní některá stávající parkovací místa, která místním po dobu stavby blokovali. „Stavba bude zkolaudována na jaře, kdy přijde na řadu ještě výsadba zeleně. Nyní je v předčasném užívání,“ upřesnil Bárta.
Otevření mostu si nenechaly ujít desítky lidí. „Žiju tady celý život, 65 let, a s tou lávkou přes Sázavu, co tu byla, se nový most nedá srovnat. Teď jsem to obešel a moc se mi to líbí. Myslím si, že pro místní lidi je takové propojení perfektní, a ještě kdyby došlo v budoucnu k propojení se silnicí na Havlíčkův Brod zadem přes zahrádky, byl by to pro Žďár velký přínos,“ řekl starousedlík Jiří Němec.
Investice v desítkách milionů korun chystá žďárská radnice rovněž na příští rok.
„Příští léto chceme dokončit Santiniho poznávací okruh u Pilské nádrže včetně nového napojení na Zelenou horu za asi 40 milionů korun. Na jaře začne zároveň rekonstrukce povrchu a mobiliáře na náměstí Republiky, která potrvá až do roku 2015,“ dodal žďárský místostarosta.

ZDROJ: Mladá fronta Dnes - Vysočina