Příprava jaderné konference je v plném proudu!

Konference „Energetické Třebíčsko 2011“ se týká dalšího osudu jaderné elektrárny Dukovany.

11. 8. 2011

JE Dukovany se nachází na rozhraní Jihomoravského kraje a Vysočiny a poskytuje odbornou práci stovkám občanů. Životnost starých čtyř bloků však končí po roce 2015 a další osud je nejistý (vzhledem k událostem ve Fukušimě a silnému protijadernému tlaku v Evropě). Žádoucím cílem je výstavba nového moderního reaktoru s nejvyšší úrovní bezpečnosti, který by umožnil pokračování Dukovan a přinesl tolik potřebné nové pracovní a podnikatelské příležitosti a přístup nastupující generaci ke špičkové technice. S tím se ovšem v aktuálních ekonomických plánech moc nepočítá, což ale ohrožuje budoucí prosperitu celého regionu, jež je držena „nad vodou“ právě provozem Dukovan.

Návrh uspořádat v Třebíči konferenci si získal jasnou podporu radnice, kraje, podnikatelské sféry, Západomoravské vysoké školy a Okresní hospodářské komory. Mezi přednášejícími nebudou chybět zástupci vybraných ministerstev, poslanecké sněmovny, senátu, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a evropský rozměr zastřeší europoslanec Ivo Strejček a velvyslanec v Rakousku Jan Koukal. Rázné argumenty pro výstavbu se očekávají od předsedy Energoregionu 2020, náměšťského starosty Vladimíra Měrky i od představitele kraje Vysočina, kteří zdůrazní zejména sociálně – ekonomické aspekty.

Pořadatelem konference „ET 2011“ je město Třebíč, ZMVŠ a OHK, záštitu převzal pan senátor V. Jonáš a starosta P. Heřman. Mezi sponzorujícími partnery jsou firmy ČEZ, TTS Energo a Envinet. Mezi hosty nebudou chybět ani studenti nově (2009) otevřeného oboru Energetika ze SPŠT. Podpora se očekává od desítek starostů obcí z okolí JE Dukovany. Koncem srpna budou zprovozněny webové stránky konference, kde bychom rádi rozvinuli diskusi na téma jaderná energetika a pokračování Dukovan. Na akci budou samozřejmě přizvána média, výstupem by mělo být politické prohlášení k tématu a dokumentační souhrn.

Atraktivním může být i doprovodný program. Během konání konference bude zájemcům, včetně veřejnosti, poskytnuta možnost zdarma odzkoušet elektrokola, elektročtyřkolku a dokonce zbrusu nový elektroautomobil a po skončení přednášek je pro hosty zajištěna návštěva moderní palivové teplárny SEVER a třebíčských památek UNESCO.

Cíle konference:

1. Poskytnout podněty a podporu pro rozvoj jaderné energetiky v ČR, jako strategického oboru národního hospodářství

2.  Poskytnout podněty a podporu lidským zdrojům ČR pro výrobu, výstavbu a provozování dalších jaderných bloků

3. Podpořit výstavbu nového bloku JE Dukovany jako důležitého faktoru rozvoje regionu.

4. Vyslat signál, že Třebíčsko je připraveno na výstavbu nového bloku EDU

Termín a místo konání: 21. září 2011, 9-17 hod., Konferenční centrum Pasáž, Třebíč

JE Dukovany loni oslavila 25 let provozu, který je, dle mezinárodních kritérií, hodnocen velmi vysoko. V případě úspěchu konference, získáme odpovědi, které mohou nastínit další perspektivy jaderné energetiky v našem kraji.

 

Libor Fejta Předseda TOP 09 Třebíč, odborný garant přípravného výboru konference
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme