Návštěva poslance L. Jirků na Třebíčsku

21. 10. 2011

Na pozvání RV TOP 09 Třebíčsko  navštívil pan poslanec L. Jirků dne 21.10.2011 radnici a se zástupci koalice, jejímž je TOP 09 členem, konzultoval aktuální místní témata.

Následovala návštěva Střední průmyslové školy Třebíč, která se svými více než osmi sty žáky patří mezi největší v kraji. Pan poslanec si v doprovodu paní Jany Mozorové prohlédl kvalitně vybavené laboratoře a přesvědčil se o celkovém dobrém stavu školy. Před třemi lety zde byl slavnostně otevřen obor Energetika, o který je v regionu značný zájem a shromáždil desítky nadaných studentů, s perspektivou práce např. na JE Dukovany.  Zde je ovšem vhodné citovat paní Mozorovou, která na konferenci Energetické Třebíčsko 2011 (21.9.) pronesla: „Původní studijní projekt ENERGETIKA počítal s výstavbou nového bloku. Splní se sen studenta Martina, který chce být operátorem na JE Dukovany? Jasná odpověď zatím nezazněla. Nechtěla bych se dívat, jak nadaní studenti mojí třídy opouští region, protože zde nenalezli práci.“

Zajímavou byla i prohlídka výrobní haly firmy DOMY D.N.E.S., s.r.o.,  která svůj rozvoj akcentuje ekologičností, energetickými úsporami a použitím přírodních materiálů, zejména dřeva.

Podnětnou byla i exkurze ve firmě ENVINET, a.s., která vyrostla v symbióze s Jadernou elektrárnou Dukovany a v současné době svým dosahem překračuje hranice ČR i Evropy. To se daří ve vývoji a výrobě měřící a přístrojové techniky, automatizaci, v průmyslovém software i službách, zejména v oblasti radiometrie a radiochemie. Příkladem může být tuzemská výroba scintilačních detektorů, které jsou na světovém trhu velmi úspěšné. Firma ENVINET, a.s. je podporovatelem výstavby nového jaderného bloku v  Dukovanech a oceňujeme rovněž její silnou sponzorskou roli při pořádání konference „Energetické Třebíčsko 2011“, kterou třebíčská TOP 09 iniciovala.

Dalším bodem programu byla prohlídka rodného domu protinacistického hrdiny Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích. Právě rukou tohoto výsadkáře zemřel říšský protektor Reinhard Heydrich, v rámci operace Anthropoid. Smutnou skutečností je ovšem velmi zchátralý stav a nedostatek financí na opravu zmíněného domu. O to cennější je snaha místních, v čele se starostkou Jitkou Boučkovou, o jeho záchranu. Cílem je rekonstrukce a zřízení muzea Jana Kubiše. Cca čtvrtinu peněz se jim již podařilo shromáždit, počítá se i s dobrovolnickou pomocí. Pan poslanec L. Jirků přislíbil spolupráci pro zabezpečení dalších zdrojů.

Úspěšná poslanecká návštěva byla završena pracovním obědem, na kterém se nastínily možnosti dalších setkání a konzultací, pro podporu a rozvoj regionu.

Poděkování za výbornou organizaci patří Tomášovi Tesařovi, členovi TOP 09 Třebíč.

Libor Fejta, předseda MO TOP 09 Třebíč

Galerie
Štítky
Osobnosti: Ladislav Jirků
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme