„Lepší péči“ si pacienti zaplatí celou

15. 7. 2013

ZDROJ: Jihlavské listy | 9.7.2013 | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | Autor: Klára Novická, Martin Brychta | Téma: Výkonný výbor - Blažek Jiří


Ústavní soud zrušil nadstandardy i vyšší poplatky za pobyt v nemocnici.

Doba, kdy si pacienti v nemocnicích mohli připlatit za lepší oční čočky, sádry a očkování, končí. Ústavní soud (ÚS) minulý týden zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun i pokuty za nevybírání regulačních poplatků.


Výpadek příjmů způsobený snížením poplatku za hospitalizaci bude podle ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva značný. „ÚS si toho je vědom, a proto účinnost odložil až k 31. prosinci 2013. Tím teoreticky umožňuje zákonodárcům stav napravit a stanovit poplatek v duchu svých výtek,“ míní.


V současné politické situaci však podle něj existuje reálné riziko, že parlament nebude ochoten, a ani schopen, žádné opravné kroky přijmout. „Od 1. ledna 2014 tedy významný výpadek reálně hrozí. Rozhodnutí ÚS občany nijak neochraňuje, spíše je ohrožuje zhoršením dostupnosti a kvality péče,“ domnívá se Velev.
Podle zdravotních pojišťoven v konečném součtu na rozhodnutí doplatí pacienti. „I když si lidé doposud mohli připlácet za ekonomicky náročnější péči, VZP jim vždy hradila tu část ceny, která pokryla základní variantu,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.


„Jestliže obyčejná sádra stojí 300 korun a tzv. lehká sádra 800, tak doteď tomu, kdo chtěl lehkou sádru, uhradila VZP 300 korun, a on sám doplatil zbytek,“ dodává mluvčí s tím, že teď bude muset pacient zaplatit celých 800 korun sám, pokud mu tedy vůbec zákon umožní si za lepší péči připlatit.
Svaz pacientů ČR rozhodnutí Ústavního soudu vítá. Uvedl to jeho prezident Luboš Olejár v oficiálním prohlášení, které svaz zveřejnil na svých webových stránkách. Vytýká ale soudu postoj k poplatkům u nezletilých pacientů.


„ÚS nevzal do úvahy, že poplatky za hospitalizaci u dětí a mládeže do 18 let jsou překážkou, kterou zakazuje Úmluva o právech dítěte,“ píše v prohlášení prezident Svazu pacientů.
Názory politiků na změny jsou pak rozpolcené. Zatímco levicová ČSSD postoj Ústavního soudu vítá, pravice s ním nesouhlasí.
„Rozhodnutí Ústavního soudu vnímám jako správné, uvidíme, jak se k němu teď postaví nová vládnoucí garnitura,“ říká vysočinský hejtman Jiří Běhounek (nezávislý za ČSSD), který je zároveň zodpovědný za zdravotnictví. „Sice si myslím, že nadstandardy místo ve zdravotnictví mají, ale nesmí to být na úkor toho, že se budou pacienti dělit na ty, kteří si zdravotní péči mohou dovolit, a na ty, kteří ne,“ dodává.


Naopak kriticky se staví předseda TOP 09 na Vysočině Jiří Blažek. „Je velká škoda, že Ústavní soud je ve svém rozhodování natolik nekontinuální, že v roce 2008 rozhodl, že poplatky jsou zákonné, a dneska popírá vše, co si vlastně každý doma normálně platí,“ říká Blažek.
„To znamená jídlo, topení, příplatek za hygienu, a podobně. Zdravotnická reforma za tak krátkou dobu ještě ani neměla šanci přinést ovoce, stačí se podívat na červená čísla nemocnic, a nejenom v Kraji Vysočina,“ dodává Blažek.

Irini Martakidisová, vedoucí krajské kanceláře TOP 09 Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme