× Staňte se našimi členy!

Bezpečnější přechody a nový zametací vůz v Kamenici nad Lipou

22. 11. 2013

V Pravíkově a u České pošty přecházejí chodci bezpečněji

Letos v srpnu instalovali v Kamenici nad Lipou osvětlení přechodu pro chodce před budovou České pošty v ulici Komenského. Jak sdělil starosta Kamenice nad Lipou Ivan Pfaur, město společně s policií a Krajem Vysočina preventivně vytipovalo přechody ve městě a v místní části Pravíkov, u kterých byly navrženy další bezpečnostní prvky v souladu s technickými požadavky na přechody pro chodce.
„Dva přechody, jeden v Pravíkově na silnici první třídy a jeden právě na silnici třetí třídy u pošty, byly navrženy na osvětlení,“ doplnil Pfaur.
Město získalo na úpravu obou přechodů dotaci z krajského Fondu Vysočiny. Konkrétně náklady na osvětlení přechodu u pošty dosáhly výše téměř 160 tisíc, z čehož se město podílelo částkou téměř 95 tisíc.
„K úpravě těchto přechodů jsme přistoupili hlavně proto, abychom předcházeli případným nebezpečím pro chodce,“ uzavřel Ivan Pfaur.

O ČISTOTU SE STARÁ NOVÝ ZAMETACÍ VŮZ

RAVO. To je značka nového pomocníka, který nyní „brázdí“ a hlavně uklízí ulice v Kamenici nad Lipou. Celkem dva roky trvalo Státnímu fondu životního prostředí ČR projednání žádosti města o dotaci ke koupi zametacího vozu v rámci Operačního programu životního prostředí.
"Starý zametací vůz Ifa město využívalo již od roku 1983. Poslední dva roky s ním byly ale problémy. Ani oprava by nebyla účelná,“ odůvodnil potřebu této koupě starosta Kamenice nad Lipou Ivan Pfaur s tím, že už pět let využívá město zametací nástavbu na vozidlo Multicar. Celkové náklady na zakoupení zametacího vozu Ravo činily více než 4,5 milionu, z čehož město z vlastních prostředků uhradilo částku ve výši zhruba 440 tisíc. Město vůz převzalo od jindřichohradecké společnosti Some ve čtvrtek.

ZDROJ: Pelhřimovský deník, 20.11.2013

Irini Martakidisová, koordinátorka krajské kanceláře TOP 09 Vysočina