Jihlavská organizace TOP 09 rekapituluje výsledky voleb

15. 11. 2010

Jihlavská organizace TOP 09 rekapituluje výsledky voleb

Regionální organizace TOP 09 na Jihlavsku může hodnotit a rekapitulovat svoji premiérovou účast v komunálních volbách. V krajském městě Jihlavě se stala čtvrtou nejúspěšnější stranou, když za sebou ponechala Věci veřejné, Stranu zelených, KDU-ČSL či řadu nezávislých uskupení. Se ziskem 10,4 % hlasů však v táboře TOP 09 nemohla nezavládnout dostatečná spokojenost. Předvolební očekávání byla větší.

Poměrně nadějný zisk 4 mandátů bohužel nakonec neotevřel cestu ani do vládnoucí koalice. ODS nenašla odvahu k vytvoření křehké pravicové koalice s převahou pouze 1 hlasu a upřednostnila již několik let osvědčené účelové spojení s ČSSD. Velké strany takto disponovaly 21 hlasy z celkových 37 zastupitelů. Svoji převahu na jihlavském magistrátu ještě více upevnily přizváním 2 zastupitelů KDU-ČSL. Čtyři zvolení zastupitelé TOP 09 – Ing. Martin Fiala, Věra Podhorská, MUDr. Miroslav Havlík a nestraník MgA. Marek Hovorka – se tak plně ocitli v opozici.

Polné neúplná kandidátka TOP 09 neuspěla. Se ziskem 3,4 % hlasů však částečně zakotvila v povědomí občanů a její mladá kandidátka představuje velmi dobrý vklad do budoucna.

Kandidátka TOP 09 v Telči obdržela 7,3 % hlasů, což jí vyneslo jednoho zastupitele z celkových jednadvaceti. Mgr. Jiří Remeš nebyl při sestavení koalice osloven a zůstal v opoziční pozici.

Lukách nad Jihlavou se Sdružení nezávislých kandidátů a TOP 09 dočkalo vítězství se ziskem 38,8 % hlasů. Ty vygenerovaly zisk 6 mandátů. Pan Viktor Wölfl byl zvolen starostou a paní Lada Salátová se stala jednou ze tří radních.

Ve Zbilidech TOP 09 zvítězila. Získala 4 mandáty z celkových sedmi. Pan Roman Hejduk byl zvolen starostou a Jiří Huďa obsadil post místostarosty.

V obci Dlouhá Brtnice byla kandidátka TOP 09 velmi úspěšná, ovšem její výsledek poměrně výrazně ovlivnila skutečnost, že nedokázala naplnit kandidátku. Na radnici tak obsadila 2 místa ze sedmi. Luboš Krátký byl zvolen starostou obce a Mgr. Robert Srbecký místostarostou.

Miroslav Fuks, předseda regionální organizace TOP 09 v Jihlavě

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 VYSOČINA