Parkování zadarmo, nebo za peníze?

Havlíčkobrodský deník, 10.5.2011

10. 5. 2011

„KAM S NÍM?“ Tento starý výrok Jana Nerudy při řešení starostí kam se starým slamníkem je poplatný i dnešní době, kdy však neřešíme jednou za rok slamník, ale každý den kroutíme volanty a poté hledáme, kam odstavíme svůj automobil. Je úplně jedno, zda je to Havlíčkův Brod, Praha, Londýn nebo nějaká víska „Horní – Dolní“. V době bujaře rozvíjejícího se automobilismu to řešíme dnes a denně.

Vraťme se však do míst mám blízkých, a to Havlíčkova Brodu, kde je téma parkování v posledních měsících v zájmu veřejnosti a vedou se živé debaty. Tyto jsou však často bohužel jednostranně zaujaté a někdy dokonce mající za cíl osobní zájmy a prospěch autorů polemik. Včetně debaty vedené v médiích, která nemá bohužel objektivní náhled na problém.

Co se Havlíčkova Brodu týče, každou chvíli čteme kritiku na placená parkoviště nebo na nedostatek parkovacích míst. Teď tu však máme i jednu novinku a to odpor proti výstavbě nových parkovacích míst. Kladu si otázku. Víme vůbec jako občané co chceme? Nebo snad jen módně protestujeme proti všemu? Vždyť kritizovat, očerňovat a napadat něco, nebo někoho je tak snadné!

Opozice ve městě hřímá, že by ráda, jak je poplatné jejím ideálům „pečené holuby zadarmo do huby“, pardon, parkovací místa zadarmo pod kola našich plechových miláčků. Jistě lidově zajímavá myšlenka, ale už od nich neslyšíme, kdo a za co bude parkovací místa budovat a udržovat. Není snad logické chtít poplatek od těch, kteří zde chtějí parkovat, tedy čerpat osobní službu. Není snad normální, aby lukrativní parkovací plocha zaplatila jak svůj provoz, tak případně generovala nějaký zisk. Nebo toto mají těm pár jedincům, kteří tam chtějí parkovat platit mladé rodiny, staří lidé a všichni ostatní obyvatelé města? Rozpočet města je jen jeden a finanční prostředky z tohoto utrácené jsou pro zajištění všech nezbytných potřeb občanů města.

Třeba odborník a bojovník za parkování zdarma z ČSSD p. Kopecký poradí havlíčkobrodské radnici, kde vezme cca. 200tis Kč na údržbu jeho oblíbeného prostoru záchytného parkoviště u průmyslové školy, když ne z vybraného poplatku za parkování. Je zde totiž stanoven a „nenasytnou“ radnicí vybíraný, poplatek za parkování v částkách, jejichž výše je v celých Čechách nevídaná, a to 2Kč/hod, či 16,-Kč/den. Opravdu jsou to pro motoristy neúnosné částky? Bezmála 200tis Kč/rok radnice utratí za roční úklid, osvícení a údržbu této plochy. Dalším brodským ukázkovým přístupem radnice jsou parkovací místa u vlakového nádraží osazené citymetry, která sklízí odpor některých občanů bydlících v budově RossIn, neboť jim toto neumožní ponechat na lukrativních místech před budovou celý den svá vozítka zadarmo. Tato místa jsou totiž určena pro ty, kteří jezdí k nádraží vyřídit své záležitosti. K regulování slouží právě vybírání parkovného. Obyvatelé domu však již taktně při své kritice radnice pomlčí o tom, že mají vyhrazené parkoviště přímo za domem, ale soukromý vlastník, od kterého mají zakoupené, nebo pronajaté byty se zde chová od začátku tržně. Světe a Brode div se, on chce zaplatit parkovné! Tak proč nezkusit o něco pumpnout radnici na úkor ostatních občanů města. Ptám se tedy těchto obyvatel. Má povinnost město zajistit vám zadarmo parkovací místa, když máte své parkoviště u svého domu?

Novým úkazem je vzedmutí vlny nevole nad uvažovanou výstavbou parkovacího domu. Radnice zde oprášila starší myšlenku, kterou již jednou projednala a je vydáno pro tento záměr územní rozhodnutí. Když teď došlo k oživení myšlenky při řešení parkování ve městě, tak než se vůbec myšlenka mohla přerodit rukou projektanta do zamýšlené podoby, tak se jí snaží obyvatelé z okolí udusit v zárodku peticí. Přitom neví, neznají, jaký bude rozsah, vzhled a možný přínos i pro ně. Na to, že mají problémy zaparkovat, si stěžují rádi a pořád, ale když mohou i tento problém mít za účasti města vyřešený tak se brání, protože oni před okny svých bytů v centru města na městském pozemku parkovací dům nechtějí.

Tak se tedy musíme místo závěru ptát.

Mají občané města zájem na řešení problému s parkováním?

Končí jejich kladný přístup k řešení parkování v momentě, že se to dotýká přímo jich?

Parkování není ve městě pro občana vůbec problémem a je to jen téma pro politiky a novináře?

Martin Sedlák, Jaroslav Pejchal, TOP 09 Havlíčkův Brod
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme