Ministryně Hanáková v Havlíčkově Brodě

14. 9. 2012

V pátek 14.září 2012 navštívila v odpoledních hodinách Havlíčkův Brod ministryně kultury ČR Mgr. Alena Hanáková.

Ministryni jménem MO TOP 09 přivítal Martin Sedlák, společně s kandidátem do Senátu Zdeňkem Juračkou, Jiřím Jedličkou a radním Liborem Honzárkem. Milého přijetí se hostům dostalo i od ředitelky pivovaru Rebel Ing. Ambrožové, která hostům předala, kromě dárkového balení exportního piva i speciální pivní kosmetiku..

Ministryně kultury nejprve, společně s hostiteli, položila kytici k pomníku T.G. Masaryka v Dobrovského ulici u příležitosti výročí 75 let od jeho úmrtí, následně byla přijata  na havlíčkobrodské radnici Radou města v čele s panem starostou. Zde v přátelské atmosféře probíhala diskuse, přičemž hlavní témata byla cílena na otázky kolem naplňování kulturních potřeb města. Podstatná část této diskuse byla věnována uvažované stavbě Krajské knihovny Vysočiny (KKV).

Toto téma bylo i stěžejní osou rozhovorů při návštěvě  Krajské knihovny. Paní ministryně se živě o budoucnost KKV zajímala. Ředitelka Veronika Peslerová ji důkladně seznámila s vlastním provozem a činností knihovny, dále pak s projektem nové uvažované stavby, která by měla být nákladem více než 300 mil. Kč realizována v areálu nemocnice.

Další kroky Hanákové vedly do Havlíčkova domu, kde byla přivítána  ředitelem muzea Jiřím Jedličkou, kde se paní ministryni velmi líbilo.

Po návštěvě Havlíčkova domu si paní Hanáková nenechala ujít páteční odhalení repliky slavné pražské kubistické lampy od brodského rodáka architekta Emila Králíčka. Zde byla na půdě průmyslové školy věnována „půlhodina“ zajímavé diskusi o regionální architektuře, které se zúčastnilo nejen vedení školy v čele s jejím ředitelem Ladislavem Fialou, ale také s uznávaným  teoretikem architektury Zdeňkem Lukešem.

Při zastavení se na Smetanově náměstí, v místech odstraněného panelového domu, prohlásila doslova: „Když jsem vám v dubnu předávala v Praze cenu za titul Historické město, ani mne nenapadlo, jak poprávu si cenu zasloužíte“.

Libor Honzárek, TOP 09 Havlíčkův Brod, radní