Lávka u svatého Jána dosluhuje, město ji muselo uzavřít

15. 11. 2013

Zákaz vstupu na lávku u svatého Jána v Havlíčkově Brodě? Pro většinu lidí naprosto zbytečné upozornění. Klidně si dál zkracují cestu mezi Žižkovem a Vysočany. To, že lávka není v dobrém technickém stavu, je nezajímá.

Lávku u svatého Jána chodci stále využívají, přestože je z bezpečnostních důvodů uzavřená.

"Slyšel jsem o tom, že se přes lávku nemá chodit, ale pro mě je to jediný způsob, jak se sem z Vysočan dostat. Konstrukce je sice trochu zrezivělá, ale nebojím se. Pochybuju, že by se to se mnou prolomilo," říká bezelstně rybář, který zákaz bez zaváhání ignoroval. "Ale pokud chce radnice zabránit, aby se tudy procházelo, tak to měla oplotit," doplňuje své vysvětlení.

Ještě nedávno byly v Havlíčkově Brodě uzavřené čtyři lávky. Statik totiž upozornil na jejich špatný stav a na to, že se dál nedají využívat. "Byla by ohrožena bezpečnost lidí, což jsme si nemohli dovolit," podotýká havlíčkobrodský radní Libor Honzárek.

Tři přemostění už veřejnosti znovu slouží. Lávku přes řeku Sázavu v Humpolecké ulici město kompletně opravilo, mostek přes Cihlářský potok u Kulturního domu Ostrov dokonce zbouralo a místo něj postavilo nový. "Tam to bylo trochu složitější, protože jsme museli splnit podmínky Agentury ochrany přírody a krajiny. Vede tudy migrační trasa vydry," doplňuje Honzárek.

Další nový most se nachází v průmyslové zóně, v lokalitě U Traplů. Původní stavba z 19. století byla kdysi vybudována klasickou metodou, vyskládáním z kamenů. Konstrukce se však začala rozpadat, proto musela být zbourána a nahrazena novou. Spojuje Žižkov i s nádražím

Zbývá tak pouze jediný mostek, který není v provozu - ten u svatého Jána. "Jsme si vědomi, že to nebude jednoduchá situace. Už teď nám volají lidé, že jim způsobujeme komplikace. Prý je potřeba práce urychlit," přiznává Honzárek.

Stejné stížnosti zaznamenala radnice i v létě, kdy ještě byly uzavřené všechny čtyři přechody přes vodní toky. "Chápeme, že lidé jsou nespokojení, ale opravit to musíme. Přece nemůžeme čekat, až lávky spadnou," argumentovat tehdy starosta města Jan Tecl.

Lávka z Vysočan na Žižkov je poměrně frekventovaná. V blízkosti je totiž terminál i vlakové nádraží. Práce na její opravě by mohly začít v příštím roce. "V současnosti zpracováváme projektovou dokumentaci. Nebude to jednoduchá situace kvůli komplikovaným vlastnickým vztahům. Nicméně pokud vše půjde dobře, tak v roce 2014 bychom opravu mohli i dokončit," dodává Honzárek.

Kolik stály rekonstrukce

- lávka přes Sázavu v Humpolecké ulici: více než 2 miliony korun

- lávka u KD Ostrov: 8 milionů korun (i s úpravou přilehlých komunikací)

- most v lokalitě U Traplů: 1,7 milionu korun

ZDROJ: 5plus2.cz | 14.11.2013 | Rubrika: stalo se | Strana: 0 | Autor: Erika Nováková | Téma: Kraj Vysočina

Irini Martakidisová, koordinátorka krajské kanceláře TOP 09 Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme