Zdeněk Jaroš se v Pelhřimově setkal s tibetským mnichem

11. 3. 2019

Členové TOP 09 se také na Vysočině připojili k symbolickému vyjádření podpory obyvatelům Tibetu okupovaného komunistickou Čínou.

Naši zastupitelé a radní podpořili tuto akci vyvěšením tibetské vlajky na mnoha místech našeho kraje. Vlajka tak zavlála například před jihlavským magistrátem, před radnicemi v Třebíči, Žďáru nad Sázavou, Světlé nad Sázavou, nebo Kamenici nad Lipou. Tradičně vyvěšují tibetskou vlajku také na havlíčkobrodské radnici. Místostarosta města Libor Honzárek (TOP 09) k tomu dodal: „Brodská radnice se zařadila, tak jako každý rok, mezi stovky českých měst a obcí, které si připomínají smutnou událost, kdy před 60 lety přišli o život, po tvrdému potlačení emancipačních snah, desetitisíce Tibeťanů. Lidská práva a základní svobody by neměly být v demokratickém světě přehlíženy a obchodovány, byť by se jednalo o byznys super výhodný a atraktivní.

V Pelhřimově se u příležitosti 60. výročí tibetského národního povstání ve Lhase konal Festival pro Tibet 2019. Jeho hostem byl tibetský mnich Geshe Yeshi Gawa. S ním se mimo oficiální program festivalu setkal místostarosta Pelhřimova Zdeněk Jaroš (TOP 09) a rozhovor s ním mu přinesl spoustu mediálně nezkreslených informací o reálném životě v Tibetu: „Vyprávěl mi například o dramatickém útěku z Tibetu, který se mu jako desetiletému podařil společně s jeho strýcem až napotřetí. Jak byl předtím příslušníky čínské armády mučen a také, jak mu Českou republiku doporučil samotný Dalajláma. Není proto moc nadšený, jak náš současný prezident inklinuje k Číně a velmi před tím varoval.“

Mezinárodní kampaň “Vlajka pro Tibet” vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí na podporu Tibetu. Akce probíhá každý rok 10. března, v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Cílem kampaně je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města. 

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme